Διαφωνεί η Στεφανιά με τη μεταφορά νερού του Βασιλοπόταμου

Πρόταση για κλειστό σύστημα αρδευτικού ΤΟΕΒ Τρινάσου

Τρίτη, 27 Οκτώβριος 2020 12:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διαφωνεί η Στεφανιά με τη μεταφορά νερού του Βασιλοπόταμου

Με ομόφωνη απόφαση του, το  Τοπικό Συμβούλιο της Στεφανιάς εκφράζει την διαφωνία του με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Αγωγός μεταφοράς νερού από Ευρώτα και Πηγές Βασιλοπόταμου για την αντιμετώπιση  υφαλμύρωσης περιοχών Δ. Έλους και επέκτασης στις πεδιάδες Μολάων και Ασωπού Ν. Λακωνία» με φορέα το ΥΠΑΑΤ και προϋπολογισμό 44.000.000 ευρώ.

Το Συμβούλιο θέτει τα εξής ερωτήματα:
1.Υπάρχει επάρκεια νερού για να καλυφθούν τα 50.000 στρ. για τις περιοχές των Μολάων- Ασωπού-Παπαδιανίκων; (σημειώνεται ότι μεσολαβούν και 20.000 στρ. του κάμπου του Έλους για τα οποία με μελέτη και ορθολογική διαχείριση των νερών του Ευρώτα μπορεί να γίνει ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα)
2. Σε περιόδους παρατεταμένης λειψυδρίας με μόνο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα μικρής διάρκειας αλλά με καταστροφικές συνέπειες πόσα είναι τα προβλεπόμενα περισσεύματα για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου-Απριλίου;
3. Είναι ή όχι επιστημονικά ορθό ότι μέρος των υδάτων του ποταμού Ευρώτα πρέπει να εκφορτίζεται στην θάλασσα;
4. Επειδή είναι έργο ανταποδοτικού χαρακτήρα πως κοστολογείται ανά δικαιούχο τόσο στον κάμπο του Τρινάσου και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα (κάμπος Έλους), αλλά και στην περιοχή Μολάων και Ασωπού σε περίπτωση υλοποίησης;
5. Ποιός θα είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου μετά την ολοκλήρωση του;
6. Έχει ληφθεί υπόψη ότι η υφαλμύρωση – αλατότητα “πληγώνει” τον κάμπο του Τρινάσου προς την Στεφανιά;

Ζητεί Κλειστό Σύστημα
Αρδευτικού ΤΟΕΒ Τρινάσου
  Το Τοπικό Συμβούλιο Στεφανιάς προτείνει την άμεση υλοποίηση του Κλειστού Συστήματος Αρδευτικού ΤΟΕΒ Τρινάσου, το οποίο χαρακτηρίζει ως «έργο πνοής και ανάπτυξης για την περιοχή μας», επισημαίνοντας πως: α) Εκκρεμεί μέρος της μελέτης (προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ), β) η κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού10.500.000 ευρώ, να γίνει με φορέα υλοποίησης το ΥΠΑΑΤ.

Συμπερασματικά το Τοπικό Συμβούλιο της Στεφανιάς:
1. Απορρίπτει το έργο μεταφοράς του νερού μέσω αγωγού από τον Ευρώτα και τις πηγές του Βασιλοποτάμου για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης των περιοχών του Δήμου Έλους με επέκταση στις πεδιάδες των Μολάων και του Ασωπού.
2.Επιλέγει προκρίνει και προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών (ολοκλήρωσης της μελέτης) και κατασκευής του έργου του κλειστού αρδευτικού συστήματος Τρινάσου, ως βασικού έργου υποδομής και ανάπτυξης της περιοχής.
3. Καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα να πάρει άμεσα απόφαση,  «προασπίζοντας τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της περιοχής μας και με ολοκληρωμένη μελέτη να αντιμετωπισθεί με κάθε τρόπο και η υφαλμύρωση των περιοχών της Δ.Ε Έλους».
4. Καλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Π.Ε Λακωνίας να αποδεχθεί τις προτάσεις του «ως ορθολογικές , τεκμηριωμένες και ωφέλιμες για τον τόπο».
5. Καλεί τους βουλευτές του νομού «να ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση υλοποίησης του κλειστού συστήματος ΤΟΕΒ Τρινάσου».

Η ιστορία του Βασιλοπόταμου
Ο Βασιλοπόταμος είναι κορυφαίας σημασίας υδάτινο οικοσύστημα εξαιτίας της ιχθυοπανίδας του. Στα νερά του ζει ένα μικρό ψάρι, στενοενδημικό του Ευρώτα, η καιαδική μένιδα (Leuciscus keadicus) το οποίο στον Βασιλοπόταμο ζει μεν σε αφθονία αλλά οι πληθυσμοί του μειώνονται. Επίσης εδώ ζουν άλλα δύο ενδημικά ψάρια της νότιας Πελοποννήσου, η χρυσή μενίδα (Tropidophoxinellus spartiaticus) και ο λακωνικός πελασγός (Pseudophoxinus laconicus). Και τα τρία είδη κινδυνεύουν και βρίσκονται στο Κόκκινο Βιβλίο των

Στον Βασιλοπόταμο χτίστηκε αποβάθρα (προέλευση της ονομασίας της Σκάλας), για να γίνει πλωτός ποταμός και να εξυπηρετεί τη διακίνηση εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της Ενετικής περιόδου.

Η Σκάλα αναφέρεται ήδη το 1700 στην ενετική απογραφή, όπου και καταγράφονται 61 οικογένειες με 219 κατοίκους συνολικά. Κατά την Ενετική περίοδο η Σκάλα ήταν μέρος της αυτόνομης επαρχίας (τεριτόριο) της πεδιάδας του Έλους. Ύστερα από την επιστροφή των Οθωμανών το 1715 η σημασία της Σκάλας υποβαθμίστηκε αφού αποκόπηκε από τα δίκτυα μεταφορών λόγω της παραμέλησης των ενετικών έργων στον Βασιλοπόταμο.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος