Στην «τσιμπίδα» της ΕΛΑΣ 18χρονος για τηλεφωνικές απάτες στη Σπάρτη

Σε περιοχή του Δ. Ευρώτα διέμενε ο νεαρός Βούλγαρος - Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που είχε πάει για… είσπραξη σε ηλικιωμένη - Κύκλωμα πίσω από τις υποθέσεις

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος 2020 14:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην «τσιμπίδα» της ΕΛΑΣ 18χρονος για τηλεφωνικές απάτες στη Σπάρτη

Πολυάριθμα κρούσματα απόπειρας εξαπάτησης, μέσω τηλεφωνικών -κυρίως- κλήσεων, είχαν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στη Σπάρτη και άλλες περιοχές της Λακωνίας, γεγονός που είχε κινητοποιήσει αρχές και πολίτες του νομού. Επιτήδειοι δράστες, επικαλούμενοι διάφορα προσχήματα, επιχειρούσαν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από τα θύματά τους ή να τα οδηγήσουν έξω από τις κατοικίες τους, με άγνωστους σκοπούς.

Μετά από μεθοδική έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών, το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης  οδηγήθηκε στην διαλεύκανση ορισμένων εκ των παραπάνω κακόβουλων πράξεων. Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν μία περίπτωση απάτης και τέσσερις περιπτώσεις αποπειρών απάτης που είχαν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή της Σπάρτης. Για τις υποθέσεις αυτές, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης συνέλαβαν έναν 18χρονο υπήκοο Βουλγαρίας, το μεσημέρι του Σαββάτου 26/9 στη Σπάρτη.

Το τέχνασμα των απατεώνων
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μεθοδικής και εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης, εξακριβώθηκε ότι είχε συσταθεί εγκληματική οργάνωση με σκοπό να εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους, τηλεφωνώντας τους και με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν προκαλέσει τροχαία ατυχήματα, με αποτέλεσμα θανάσιμο ή σοβαρού τραυματισμού έτερου προσώπου, απαιτούσαν  χρηματικά ποσά ή τιμαλφή προκειμένου να απαλλαχθούν από την ποινική δίωξη ή ακόμη και να απελευθερωθούν.  Τα μέλη της συμμορίας δρούσαν μεθοδικά βάσει σχεδίου με κατανομή ρόλων. Συγκεκριμένα, κάποιοι εξ’ αυτών προσποιούνταν τους ιατρούς ή αστυνομικούς και ασκώντας ψυχολογική πίεση, ζητούσαν επιτακτικά χρηματικά ποσά ή τιμαλφή προκειμένου οι συγγενείς τους να απαλλαχτούν άμεσα. Ακολούθως, αφού κατάφερναν να πείσουν τους παθόντες, μετέβαιναν στις οικίες τους και παραλάμβαναν τα χρήματα.

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, «τσάκωσαν» τον 18χρονο Βούλγαρο, το μεσημέρι του Σαββάτου (26/9), ενώ είχε  μεταβεί σε οικία μιας 85χρονης ηλικιωμένης στη Σπάρτη, προκειμένου να παραλάβει χρήματα. Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, τα οποία κατασχέθηκαν ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», ο νεαρός αλλοδαπός είναι μόνιμος κάτοικος χωριού του Δ. Ευρώτα.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης, εξακριβώθηκε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από τις 3/12/2019 έως τις 26/9/2020, ο 18χρονος μαζί με άγνωστους συνεργούς του διέπραξαν μία περίπτωση απάτης, καθώς και τρείς περιπτώσεις αποπειρών απάτης, επίσης, σε βάρος ηλικιωμένων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, ο οποίος τον παρέπεμψε στο κ. Ανακριτή Σπάρτης.

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης για την ταυτοποίηση των υπόλοιπων μελών καθώς και την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη και άλλων παρόμοιων αδικημάτων.

Οι συμβουλές της ΕΛΑΣ
Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
• Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
• Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
• Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος