Επιχειρηματίες Πελοποννήσου: Σε «αχαρτογράφητα νερά» το εμπόριο

Απογοητευμένη η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας από τις κυβερνητικές εξαγγελίες - Οι κινήσεις που θεωρεί καθοριστικές για το μέλλον

Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος 2020 18:47 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιχειρηματίες Πελοποννήσου: Σε «αχαρτογράφητα νερά» το εμπόριο

Δεν έμεινε ικανοποιημένη η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλλήνιας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την καθιερωμένη ομιλία του στη ΔΕΘ στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum».

«Με κεντρικό σύνθημα “Χτίζουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης” ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του από το βήμα της ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΕΣΠ και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αυτοπεποίθηση στην Άμυνα, στην Υγεία και στην Οικονομία, τις οποίες χαρακτήρισε “γέφυρες που θα περάσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά, από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας”. Τα μέτρα όμως που εξήγγειλε κάθε άλλο παρά ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των επιχειρηματιών, ούτε απαλύνουν τον πόνο τους από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και ούτε βάζουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «ο εμπορικός κλάδος και το μικρό εμπόριο νιώθουν για ακόμα μια φορά αβοήθητοι. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες συνάδελφοί μας, μάταια περίμεναν να ακούσουν τον πρωθυπουργό να αναφερθεί στο εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Δεν άκουσαν μέτρα, στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν και να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Θα έπρεπε στο πρόγραμμα αυτό της κυβέρνησης να συμπεριληφθούν και να βοηθηθούν ισάξια όλοι οι κλάδοι της οικονομίας που σημείωσαν πτώση του τζίρου τους, εξαιτίας της κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.  Αντ’ αυτού οι περισσότεροι μικροεπιχειρηματίες πάλι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα καθώς δεν θα έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προϋποθέσεις απαραίτητες για το τραπεζικό σύστημα. Το εμπόριο, όπως όλα δείχνουν, βαδίζει σε “αχαρτογράφητα νερά”. Τα μέτρα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανοποιητικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επισημαίνουμε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να επέμβει δυναμικά και να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους εργαζόμενους».

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) «εξακολουθεί να επιμένει ότι αν η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τους εγχώριους πόρους και από τα κονδύλια της ευρωπαϊκής ένωσης ώστε να μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι επιχειρηματίες να ενταχθούν σε αυτά χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, αν δεν ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις όλων των επιχειρηματιών έως και σήμερα και αν δεν υπάρξει μείωση ενοικίου μέχρι τέλος του έτους με χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος, τότε θα ενταθεί το ήδη τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις θα είναι μονόδρομος».

Κλείνοντας, η Ομοσπονδία τονίζει πως «θα συνεχίσει τους αγώνες της μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για ουσιαστική βοήθεια του κλάδου μας. Ο κοινός βηματισμός όλων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων θεωρείται επιβεβλημένος, αν θέλουμε να υπάρξει αύριο για το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα».

Οι 12 πρωτοβουλίες Μητσοτάκη
για την οικονομία

Βήμα πρώτο.  Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.
Βήμα δεύτερο. Καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.  Το μέτρο θα ισχύει κατ΄ αρχάς για ένα έτος, το 2021.
Βήμα τρίτο. Θεσμοθετείται αμέσως καινοτόμο Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο.
Βήμα τέταρτο. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.
Βήμα πέμπτο. Ανοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ.
Βήμα έκτο. Μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.
Βήμα έβδομο. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Βήμα όγδοο. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
Βήμα ένατο. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορωνοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Φορολογικής και ασφαλιστικής.
Βήμα δέκατο. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες.
Βήμα ενδέκατο. Κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.
Βήμα δωδέκατο. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.
Συνολική ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας: 6,8 δισ. ευρώ.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος