Σε ιδιαίτερο «τόνο» το πρώτο κουδούνι στη Λακωνία (ΦΩΤΟ)

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η σχολική χρονιά στον νομό - Με μέτρα προστασίας η «πρώτη» των μαθητών

Δευτέρα, 14 Σεπτέμβριος 2020 19:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε ιδιαίτερο «τόνο» το πρώτο κουδούνι στη Λακωνία (ΦΩΤΟ)

Ήχησε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, το πρώτο κουδούνι στις σχολικές μονάδες, που σηματοδότησε την έναρξη της νέας χρονιάς για χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες, μετά τις θερινές διακοπές, υπό νέες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η φετινή πρεμιέρα της εκπαιδευτικής περιόδου βρήκε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερη κατάσταση, καθώς συνήθειες ετών όπως ο αγιασμός, η είσοδος στις σχολικές αίθουσες και η διανομή βιβλίων, έλαβαν χώρα υπό αυξημένα μέτρα προστασίας λόγω του ιού. Η πρώτης ημέρα εστιάστηκε στη συζήτηση-ενημέρωση για την πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και γενικότερα των μέτρων προστασίας και πρόληψης, όπως έχουν καθοριστεί από τον ΕΟΔΥ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας, την οποία πρέπει να φορούν μαθητές κι εκπαιδευτικοί εντός των τάξεων.

Στις σχολικές μονάδες της Σπάρτης, οι τελετές του καθιερωμένου αγιασμού έλαβαν χώρα σε διαφορετικό ωράριο από εκείνο των προηγούμενων ετών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η ιεροτελεστία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έναρξη του σχολικού έτους, ξεκίνησε μετά τις 9:00 το πρωί ή και μετά τις 11:00 πμ (σε κάποιες περιπτώσεις). Αρχικά, πραγματοποιήθηκε αγιασμός στον προαύλιο χώρο των σχολείων, με τη συμμετοχή ολιγάριθμης αντιπροσωπείας μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων κι εκπροσώπων αρχών και φορέων, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές παρέμεναν στις σχολικές αίθουσες. Μετά το πέρας του κεντρικής τελετής του αγιασμού, οι ιερείς μετέβησαν στις σχολικές αίθουσες, ευλογώντας κάθε τάξη ξεχωριστά.

Στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, ο αγιασμός τελέστηκε από τον  σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, συνοδεία πλειάδας  ιερέων, ενώ το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, η περιφερειακή σύμβουλος και τέως αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας Αγάπιος Οικονομίδης.

Στο 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης, από πλευράς τοπικών αρχών, παρευρέθηκε η αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Γεωργία Δεδεδήμου, ενώ στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, η τελετή έλαβε χώρα από τον Μητροπολίτη Ευστάθιο,  παρουσία του δημάρχου Π. Δούκα. Τέλος, στον αγιασμό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θ. Βερούτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης Σπύρος Μοιράγιας, η δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δ. Σπάρτης και διευθύντρια του σχολείου Ελένη Δαράκη, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας Φώτης Πολίτης κι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αστυνομίας του νομού.

Διανομή φυλλαδίων από την Τροχαία
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, διανεμήθηκαν από αστυνομικούς σε δημοτικά σχολεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σχολικά προγράμματα, σελιδοδείκτες καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, για μαθητές και γονείς.  Στη Σπάρτη, η ενημερωτική δράση εκτυλίχθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο.

Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κι έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, στους μαθητές δόθηκαν φυλλάδια με συμβουλές, ώστε να μετακινούνται με ασφάλεια από και προς το σχολείο, ενώ οι γονείς ενημερώθηκαν σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και τους βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.  

Μηνύματα εκπροσώπων τοπικών αρχών

Δαβάκης: «Αυτή τη χρονιά προσέχουμε περισσότερο
«Καλή Σχολική Χρονιά στα παιδιά μας!  Ξεκινάμε! Αυτή τη χρονιά ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!»

Κρητικός: «Το σχολείο συνεχίζει να είναι χώρος
δημιουργίας, χαράς, ελπίδας και προόδου»
«Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς εύχομαι στα παιδιά, στους γονείς και στις/στους εκπαιδευτικούς καλή κι αισιόδοξη αρχή!

Είναι αλήθεια ότι η φετινή χρονιά είναι διαφορετική και οι συνθήκες ιδιαίτερες. Πιστεύω όμως ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, διότι και στην πρότερη δύσκολη κι απαιτητική περίοδο  απεδείχθη ότι τα παιδιά μας είναι πειθαρχημένα, οι γονείς συνεργάσιμοι κι αρωγοί σε ό,τι τους ζητηθεί και οι εκπαιδευτικοί διαθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, ζήλο, ευσυνειδησία και κοινωνική ευαισθησία.

Με υπομονή, επιμονή και μεθοδική τήρηση των μέτρων υγιεινής, θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία κι αυτή η πρόκληση.

Γιατί μπορεί η εποχή που διανύουμε να δοκιμάζει την αντοχή και το σθένος μας, αλλά το σχολείο συνεχίζει, ως οφείλει, να είναι χώρος δημιουργίας, χαράς, ελπίδας και προόδου.

Να έχετε όλες κι όλοι μια γόνιμη, δημιουργική, χαρούμενη σχολική χρονιά με υγεία!»

Αραχωβίτης: «Προτεραιότητα πρέπει να είναι
η υγεία 1,5 εκατ. μαθητών και εκπαιδευτικών»
«Μία ιδιότυπη και ιδιαίτερη σχολική χρονιά ξεκινά σήμερα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μια χρονιά στην οποία όλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, θα κληθούν να προσαρμοστούν σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, με αυστηρά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, προκειμένου όλοι ν’ ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Μέσα σ’ αυτή τη χρονιά λοιπόν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, ευχόμαστε στην εκπαιδευτική κοινότητα της Λακωνίας αλλά και όλης της χώρας, Καλή Πρόοδο, Υγεία και Δύναμη σε ένα ασφαλές και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον!

Προτεραιότητα και κυριότερο μέλημα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η υγεία 1,5 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών που μπαίνουν σήμερα στις τάξεις, με κρυμμένα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες, αλλά με όρεξη και κέφι για γνώση και διδασκαλία, που ευχόμαστε ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν θα ανακόψει με τις ελλείψεις και τις αντιφάσεις της.

Ωστόσο, τη στιγμή που οι αυλές και οι σχολικές αίθουσες γεμίζουν ξανά μετά το καλοκαίρι και το γενικευμένο lockdown της περασμένης άνοιξης, γεγονός που θα έπρεπε να κινητοποιήσει το αρμόδιο Υπουργείο για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής υγειονομικής προστασίας, ο Πρωθυπουργός δε βρήκε να πει ούτε μία κουβέντα για την πρόσληψη καθαριστριών -ούτε φυσικά για την πρόσληψη επιπλέον δασκάλων και καθηγητών- παρά μόνο να μοιράσει χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα. Φαίνεται πως για τον κ. Μητσοτάκη, η πρόληψη κατά του συνωστισμού είναι αρκετό να ισχύει για τα εμπορικά καταστήματα ή την εστίαση αλλά όχι για μικρές αίθουσες που φιλοξενούν 22 και 25 μαθητές».

Βερούτης: «Σχολική  χρονιά
με καλή διάθεση και αισιοδοξία»
«Μία νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, με τον αγιασμό στα σχολεία. Μια χρονιά με πολλές ιδιομορφίες, λόγω covid-19.

Εύχομαι στα παιδιά μας, να έχουν την υγεία τους και να αντιμετωπίσουν την σχολική  χρονιά με καλή διάθεση και αισιοδοξία.

Εύχομαι στους γονείς να έχουν την απαραίτητη υπομονή κι επιμονή για να στηρίζουν τα παιδιά τους μέχρι να ανοίξουν τα δικά τους φτερά.

Εύχομαι καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς μας, στις πλάτες των οποίων πέφτουν φέτος πρόσθετα βάρη, αλλά τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουν.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!»

Δούκας: «Πρέπει να γίνετε εσείς
καλύτεροι από μας»
Στο μήνυμα που απηύθυνε προς τους μαθητές, στις σχολικές μονάδες τις οποίες επισκέφτηκε, ο δήμαρχος Σπάρτης Π. Δούκας ανέφερε: «Ύστερα από 6 μήνες ταλαιπωρίας αλλά και ξεκούρασης, μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει!

Ελπίζω να τα καταφέρατε να ξυπνήσετε φρέσκοι και ορεξάτοι (και όχι όπως εγώ -με χίλια βάσανα- όταν ήμουν στην ηλικία σας)!

Ξέρετε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, περάσαμε περίπου πάνω από 70 χρόνια χωρίς πόλεμο! Για πρώτη φορά! Και όμως, ο κόσμος που θα βρείτε μπροστά σας, δεν θα είναι καθόλου εύκολος! Πιο δύσκολος από αυτόν που βρήκαμε εμείς! Γι’ αυτό πρέπει να γίνετε εσείς καλύτεροι από μας! Με περισσότερες γνώσεις. Με περισσότερες δεξιότητες!

Κάθε δυσκολία που βρίσκετε μπροστά σας θα σας κάνει πιο δυνατούς!

Να ακολουθήσετε τη προσταγή του Σωκράτη: “Φρόντισε από μόνος σου να γίνεις καλύτερος για να μπορείς να βελτιώνεις και τους άλλους!”

Οι πρόγονοί σας με τους νόμους του Λυκούργου είχαν την σωστή αγωγή ως πρώτο τους μέλημα: Γιατί; Για να είναι δυνατοί στο μυαλό, στο σώμα και την ψυχή για να μπορούν να ζουν ελεύθεροι και να είναι χρήσιμοι και ωφέλιμοι για τον εαυτό τους, αλλά και για τους άλλους!

Οι γονείς και οι δάσκαλοί σας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για λογαριασμό σας! Και εμείς ως Δήμος Σπάρτης θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για εσάς!

Σας εύχομαι καλή δύναμη. Εσείς είστε το μέλλον και η ελπίδα του τόπου μας!»

Τζανετέα: «Έχετε στο "δισάκι" σας
τις αστείρευτες δυνάμεις της νεότητας σας»

«Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες

Κάθε σχολική χρονιά είναι ένα βήμα για την ολοκλήρωση σας και την πραγμάτωση των ονείρων σας.

Σε κάθε γενιά, κάθε σχολική χρονιά έχει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες. Έτσι και η δική σας γενιά θα αντιμετωπίσει τις δικές της προκλήσεις.

Όμως έχετε στο "δισάκι" σας τις αστείρευτες δυνάμεις της νεότητας σας. Αντιμετωπίστε τις δυσκολίες με αισιοδοξία και χαμόγελο.

Η ζωή είναι μπροστά σας. Είμαι σίγουρη ότι με τη βοήθεια των δασκάλων σας και των γονιών σας θα ξεπεράσετε κάθε πρόβλημα.

Τα νιάτα είναι πλασμένα για τον ηρωϊσμό, γράφει ο ποιητής.

Εύχομαι σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς Καλή Σχολική Χρονιά».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος