Ποντίζεται το καλώδιο Κρήτης-Πελοποννήσου

Από Κίσσαμο έως τη χερσόνησο Μαλέα - Η μεγαλύτερη καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος διεθνώς

Τρίτη, 08 Σεπτέμβριος 2020 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ποντίζεται το καλώδιο Κρήτης-Πελοποννήσου

Ξεκινά μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα η πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση («μικρή διασύνδεση») Κρήτης-Πελοποννήσου από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), συνολικού μήκους 135 χιλιομέτρων. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας σχετίζεται και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα μας.

Η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα παρουσιάζει σειρά τεχνολογικών καινοτομιών. Καταρχάς, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως. Ακόμη μια καινοτομία συνιστά το γεγονός ότι η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο. Επιπλέον, προκειμένου να γίνει δυνατή η υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες για τη βελτίωση του σχεδιασμού καλωδίων (καλώδια ελαφρύτερα και ισχυρότερα) και πόντισης καλωδίων (μεγαλύτερα σκάφη και βελτιωμένες τεχνικές).

Το εγχείρημα θεωρείται σημαντικό και δύσκολο, καθώς τα νερά είναι βαθιά, επομένως εκτιμάται ότι η διαδικασία πόντισης θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, όπως αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ που επικαλείται το energypress.gr.

Η εταιρεία που θα απλώσει το καλώδιο είναι η «Prysmian Powerlink» (πρώην Pirelli), η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η Prysmian, η οποία ανέλαβε το πιο δύσκολο τμήμα πόντισης του καλωδιού στο ανατολικό τμήμα σε βάθη που αγγίζουν τα 950 μέτρα, θα αναπτύξει το καλώδιο σε μια απόσταση 135 χιλιομέτρων.

Τα υποβρύχια καλώδια θα παράγονται στο εργοστάσιο «Arco Felice» (Νάπολη) και θα τοποθετηθούν στη θάλασσα από το πλοίο «Giulio Verne», το οποίο αποτελεί μέρος του στόλου του ομίλου της πολυεθνικής και το οποίο αναμένεται στην Κρήτη από Ιταλία στις 8/9. Η εταιρία «Power sub link» αναλαμβάνει να τραβήξει το καλώδιο, να το προσγειώσει και να το θάψει, ενώ η ίδια εταιρία ανέλαβε να «καθαρίσει» τον βυθό.

Η ταυτότητα του έργου
Το έργο αφορά υλοποίηση διασύνδεσης 150 kV AC 2x200 MVA μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου. Περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 135 km έκαστο, αναβαθμίσεις υφιστάμενων και κατασκευή νέων εναέριων Γραμμών Μεταφοράς, υπόγεια καλώδια και υποσταθμούς στην Πελοπόννησο και Κρήτη, σύστημα ελεγχόμενης σύγχρονης αντιστάθμισης αέργου ισχύος (STATCOM) στην Κρήτη. Τα σημεία προσαιγιάλωσης των υποβρύχιων καλωδίων είναι στον κόλπο της Κίσσαμου (Κρήτη) και στη χερσόνησο Μαλέα, εντός του όρμου Βατίκων. Επίσης, προβλέπεται υπογειοποίηση του καλωδίου Υψηλής Τάσης έως τον κατασκευαζόμενο Τερματικό Σταθμό Αντιστάθμισης της ΔΕΗ στη Σκλαβούνα (μήκους 9,3 χιλιομέτρων) και εναέριο δίκτυο με πυλώνες Υψηλής Τάσης από τη Σκλαβούνα μέχρι τους Μολάους (27,5 χιλιόμετρα) και από εκεί θα ακολουθήσει η υλοποίηση εναέριας γραμμής από Μολάους έως τον Τερματικό Σταθμό (Μεγαλόπολη).

Με πληροφορίες-φωτο από energypress.gr, kriti360.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος