Κάτω από 12.000 μόρια οι σχολές της Σπάρτης

Πτώση σε Φυσικοθεραπεία και Ψηφιακά Συστήματα, οριακή άνοδος για ΤΟΔΑ

Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2020 16:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κάτω από 12.000 μόρια οι σχολές της Σπάρτης

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύουν στη Σπάρτη, όπως φανερώνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας.

Ακολουθώντας την πτωτική τάση που παρουσιάζουν τα όρια εισόδου στις σχολές της Σπάρτης τα τελευταία χρόνια, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, που έκανε πρεμιέρα πέρυσι (ακαδημαϊκή περίοδος 2019-2020), από τη βάση των 13.932 μορίων που κατέγραψε στην παρθενική του χρονιά λειτουργίας, υποχώρησε στα 11.850 μόρια (μεταβολή -2.082 μόρια), με τον βαθμό του πρώτου φοιτητή να διαμορφώνεται στα 14.200 μόρια.

Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων (το πρώην τεχνολογικό Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, το οποίο καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε σε πανεπιστημιακό τμήμα το 2019) κατέγραψε πτώση στο όριο εισαγωγής, που κατέληξε στα 6.075 μόρια, έναντι 6.572 μορίων πέρυσι(πτώση 497 μόρια). Ο πρώτος φοιτητής εισάγεται στο τμήμα με 13.175 μόρια.

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού παρουσίασε οριακή άνοδο στη βάση εισαγωγής, η οποία ανήλθε σε 6.025 μόρια, έναντι 5.918 μορίων το 2019 (μεταβολή +107 μόρια), ενώ ο πρώτος εισάγεται με 12.750 μόρια.

Ο αριθμός των εισακτέων
Βάσει των στοιχείων που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-2021 προβλέπεται η εισαγωγή συνολικά 377 νέων φοιτητών (από 395 πέρυσι) στη Σπάρτη. Ο αριθμός των εισακτέων φθίνει χρόνο με τον χρόνο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019 οι επιτυχόντες στα τμήματα της Σπάρτης ήταν 451 (Νοσηλευτική, ΤΟΔΑ, ΤΕΙ).

Όμως, ο αριθμός των φετινών επιτυχόντων (377) δεν αποτυπώνει και τον πραγματικό αριθμό των σπουδαστών που θα φοιτήσουν τελικά στη λακωνική πρωτεύουσα, καθώς –όπως έχει παρατηρηθεί– η επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο δεν σημαίνει αυτομάτως και την προτίμηση σε εκάστοτε σπουδές. Επίσης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενδέχεται να επηρεαστεί η τελική απόφαση των φοιτητών και των οικογενειών τους, την ίδια στιγμή που ορισμένα τμήματα αναμένεται να προσφέρουν τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης μαθημάτων (τηλεκπαίδευση), όπερ σημαίνει ότι δεν θα είναι αναγκαία η δια ζώσης φοίτηση, άρα και η εγκατάσταση και διαμονή στην πόλη. Ήδη, μια τέτοια δυνατότητα ανακοίνωσε το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων (σσ δείτε παρακάτω).

Ακριβής εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που θα φοιτήσουν στα τμήματα της Σπάρτης, αλλά και εκείνων που θα επιλέξουν τελικά να εγγραφούν σε αυτά, θα υπάρξει  ύστερα από την οριστικοποίηση του αριθμού των υποψηφίων που συμμετείχαν σε ειδικές κατηγορίες εξετάσεων, αλλά και τη λήξη της περιόδου εγγραφών.

Αναλυτικά, ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα:
- Φυσικοθεραπείας: 94 (έναντι 104 το 2019)
- Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού: 129 (έναντι 131 το 2019)
- Ψηφιακών Συστημάτων: 154 (έναντι 160 το 2019)

Απόφαση των Ψηφιακών Συστημάτων
για εξ’ αποστάσεως φοίτηση το 1ο εξάμηνο
Εξάλλου, ήδη η συνέλευση του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, λαμβάνοντας υπόψη «πως στο σύνολο των μαθημάτων του 1ου εξαμήνου οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι πάντα σημαντικά περισσότεροι από 50», αποφάσισε ομόφωνα ότι για το ακαδημαϊκό έτος, που ξεκινά σε λίγες ημέρες, όλα τα μαθήματα του 1ου εξαμήνου θα γίνουν εξ αποστάσεως. «Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνει η συνέλευση του τμήματος, οι νεοεισαχθέντες φοιτητές, με τους οποίους ανυπομονούμε να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε στο πλαίσιο των σπουδών τους, δεν χρειάζεται να ανησυχούν, εν μέσω πανδημίας, για τη μετακίνηση και τη διαμονή τους στη Σπάρτη, ενώ και οι οικογένειές τους δεν θα αναγκαστούν να επωμιστούν το αντίστοιχο κόστος.

Ευχόμαστε σε όλους, φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό, καλή αρχή!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος