Τετράμηνη παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά αιτείται το Επιμελητήριο

Επιστολή Παναρίτη σε Θεοδωρικάκο

Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2020 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τετράμηνη παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά αιτείται το Επιμελητήριο

Να δοθεί παράταση έως τα τέλη του 2020 στη διαδικασία δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους, που εκπνέει στις 31 Αυγούστου, καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών το Επιμελητήριο Λακωνίας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωάννης Παναρίτης σε επιστολή του προς τον υπουργό Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, «παρά την ικανοποιητική ροή των δηλώσεων, είναι σίγουρο ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», γεγονός που -όπως τονίζει- θα προκαλέσει «σοβαρά προβλήματα με κυρίαρχο την επιβολή προστίμων».

Αναλυτικά, η επιστολή Παναρίτη σε Θεοδωρικάκο έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με τη λήξη της προθεσμίας (31/08/2020) για την δήλωση προς τους Δήμους των πραγματικών τετραγωνικών στις οικίες και στην επαγγελματική στέγη, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα με κυρίαρχο την επιβολή προστίμων.

Είναι γνωστό ότι οι πολίτες έκαναν χρήση της ευνοϊκής διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Ν. 4647/2019, για την οικειοθελή αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών των ιδιοκτησιών τους (διορθωτική η εξ αρχής δήλωση) χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Η υποβολή της δήλωσης γίνεται είτε με την παρουσία του πολίτη στον οικείο Δήμο, είτε ηλεκτρονικά. Είναι όμως γνωστό και αποδεικνύεται ότι η πλειονότητα των πολιτών ακολουθεί, για λόγους μη εξοικείωσης με τους H/Y, την αυτοπρόσωπη παρουσία στους οικείους Δήμους.

Παρά την ικανοποιητική ροή των δηλώσεων όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΚΕΔΕ,  είναι σίγουρο ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως δοθεί παράταση έως τις 31/12/2020 έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η δυσκολία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους δήμους τις τελευταίες αυτές ημέρες, αλλά και γιατί το σύστημα του  Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των δηλώσεων και ως εκ τούτου θα υπάρξει σημαντική υστέρηση της ενσωμάτωσης  των αδήλωτων τετραγωνικών ώστε να αποδοθούν στους οικείους δήμους τα πραγματικά δημοτικά τέλη.

Κε Υπουργέ,
πιστεύουμε ότι θα ήταν άδικο στην πολλαπλά πληττόμενη οικονομία των επαγγελματιών και των νοικοκυριών να προστεθούν στο ΤΑΠ πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Παρακαλούμε όπως ενσκήψετε στο εν λόγω θέμα και δώσετε παράταση στην υποβολή των δηλώσεων έως 31/12/2020.

Σε αναμονή της απόφασής σας».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος