Και με τη βούλα της Βουλής το νέο νοσοκομείο Σπάρτης!

Κυρώθηκε η σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για το μεγάλο έργο

Παρασκευή, 15 Νοέμβριος 2019 08:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Και με τη βούλα της Βουλής το νέο νοσοκομείο Σπάρτης!

Με Νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων κυρώθηκε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019,  η τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΔ), για την υλοποίηση έργων υποδομών, εξοπλισμού και εκπαίδευσης, που εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ. Σκοπός της τροποποίησης είναι η αποτύπωση των σχετικών εξελίξεων, όπως έχουν διαμορφωθεί το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την κύρωση της σύμβασης δωρεάς, στις 20 Σεπτεμβρίου 2018.

Η κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης δωρεάς ήταν το επόμενο αναγκαίο βήμα για τη δημιουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, τον περασμένο Ιούλιο από τη Βαμβακού Λακωνίας. Η εν λόγω εξέλιξη εντάσσει στην Πρωτοβουλία για την Υγεία τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου Σπάρτης κι ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για το μείζονος σημασίας έργο που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της λακωνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το ΙΣΝ, η επισφράγιση της σύμβασης από τη Βουλή αποτελεί κομβικό σημείο στην εξέλιξη υλοποίησης της πρωτοβουλίας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την άρτια συνεργασία μεταξύ  του Ιδρύματος και του Ελληνικού Δημοσίου η οποία από την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας το 2017 έως σήμερα, κυλά ομαλά και απρόσκοπτα σε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

H τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς περιλαμβάνει την ένταξη νέων έργων, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του συνολικού αρχικού κόστους υλοποίησης της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου από το ΙΣΝ και το οποίο αναμένεται να υπερβεί το ποσό των €400 εκατομμυρίων.  

Αναλυτικότερα, στην τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς προβλέπεται μεταξύ άλλων:
- Η ένταξη του έργου σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ: Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης και πολυδιάστατης πρωτοβουλίας του ΙΣΝ, η οποία αποσκοπεί στην αναγέννηση του νομού Λακωνίας. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης (ΙΣΝ) θα αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο (Renzo Piano,) με το αρχιτεκτονικό γραφείο του «Building Workshop» (RPBW), ο οποίος έχει σχεδιάσει και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Ο ίδιος έχει αναλάβει, επίσης, τον σχεδιασμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής (ΙΣΝ) και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΙΣΝ).
  Σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία και κατ’ επέκταση στους Έλληνες πολίτες τον Φεβρουάριο του 2025, αντί τον Δεκέμβριο του 2024, που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ
Υπενθυμίζεται ότι η Πρωτοβουλία για την Υγεία, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά και εξ’  ολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας στην Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια δολάρια (400 εκ. ευρώ). Εκτός από τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη, η Πρωτοβουλία για την Υγεία προβλέπει προμήθεια ειδικού ιατρικού εξοπλισμού σε δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, προμήθεια δύο νέων ελικοπτέρων και δύο νέων αεροπλάνων για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και του τραύματος.

Η Πρωτοβουλία για την Υγεία έρχεται σε συνέχεια δωρεών του ΙΣΝ για την ενίσχυση του τομέα Υγείας στην Ελλάδα, συνολικού ύψους άνω των 145 εκατομμυρίων δολαρίων (125 εκ. ευρώ), όπως ενδεικτικά της δωρεάς προς το ΕΚΑΒ για την προμήθεια 143 ασθενοφόρων οχημάτων και της δωρεάς για την προμήθεια και εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Επιπλέον, σημαντικό αντίκτυπο έχει η πρωτοβουλία του ΙΣΝ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», για τη δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα δωρεάν υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος