Ανέπτυξαν «Διαλόγους» ανάπτυξης και προόδου στον Πάρνωνα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Παρουσιάστηκε το πλάνο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - Μια γεμάτη ημέρα με Αναβίωση Βαμβακούς, δωρεές και δραστηριότητες

Πέμπτη, 18 Ιούλιος 2019 17:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανέπτυξαν «Διαλόγους» ανάπτυξης και προόδου στον Πάρνωνα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στη γραφική Βαμβακού Λακωνίας και τη δυτική πλευρά του Πάρνωνα ταξίδεψαν το Σάββατο 13 Ιουλίου οι «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με συνοδοιπόρους τους φίλους τους.

Σε μια μέρα γεμάτη δραστηριότητες και εκδηλώσεις, ανοιχτές και δωρεάν για όλους, οι «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» του ΙΣΝ κάλεσαν το κοινό σε μια συζήτηση για την «Επιστροφή στις Ρίζες»,  με το βλέμμα στραμμένο στην προσπάθεια πέντε νέων ανθρώπων να αναβιώσουν τις δικές τους ρίζες μέσω του εγχειρήματος που στηρίζει ηθικά και με δωρεά του το ΙΣΝ, την «Αναβίωση της Βαμβακούς».

Η ολοήμερη διοργάνωση περιλάμβανε αθλητικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια: τον 1ο αγώνα ορεινού τρεξίματος “Vamvakou Mountain Run”, με διαδρομές 7 και 28 χλμ., περιήγηση στη φύση και πεζοπορία στα μονοπάτια του χωριού, ποδηλασία, παιδικές δραστηριότητες και προβολή ταινίας στο σχολείο της Βαμβακούς. Στη συνέχεια, και αφού οι επισκέπτες γευμάτισαν στην πλατεία του χωριού, ακολούθησαν οι «ΔΙΑΛΟΓΟΙ».

Στο πλαίσιο των «ΔΙΑΛΟΓΩΝ», που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, οι ομιλητές αντάλλαξαν με το κοινό εμπειρίες και ιδέες για τη στήριξη απομακρυσμένων -και αδρανών συν τω χρόνω- περιοχών μέσα από νέα μοντέλα βιωσιμότητας, μιλώντας  παράλληλα, για τον ρόλο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και της τεχνολογίας σε αυτά.

Ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, μίλησε θερμά για την προσπάθεια των πέντε μελών της ομάδας “Vamvakou Revival”', που βρέθηκαν μαζί στο πάνελ της συζήτησης. Επεσήμανε δε ότι, «δεν υπάρχει η πίεση του χρόνου ή των αριθμών» και πως, το εγχείρημα της αναβίωσης της Βαμβακούς -ένα «πείραμα ζωής»- έχει κατά κάποιο τρόπο ήδη πετύχει το στόχο του, καθώς έχει ξεκινήσει πια το ταξίδι, κατά την Καβαφική Ιθάκη. «Είμαστεχαρούμενοι που έχουμε συμβάλει ώστε να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό, πιο ανθρώπινο, μέσα στη φύση, κάτι που δημιουργεί τα δικά του ταξίδια για πολλούς ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος

Οι πέντε συνιδρυτές της “Vamvakou Revival”, Χάρης Βασιλάκος, Ανάργυρος Βερδήλος, Ελένη Μάμη, Τάσος Μάρκος, Παναγιώτης Σουλιμιώτης, αναφέρθηκαν στο όραμα πίσω από την προσπάθεια αναβίωσης του τόπου τους, καθώς και στα βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει αλλά και σε όσα έπονται στο πλαίσιο του ιδιαίτερου αυτού εγχειρήματος.

Παράλληλα, ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», μίλησε για τη σημασία της στήριξης των δομών περίθαλψης στις περιοχές της περιφέρειας, μέσα από την εμπειρία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων που ταξιδεύουν ανά την επικράτεια τα τελευταία πέντε χρόνια, με τη στήριξη του ΙΣΝ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης αναφέρθηκε στη δική του ιστορία αναβίωσης στο χωριό Υστέρνια της Τήνου, καθώς και στη συνδρομή του πολιτισμού σε παρόμοια εγχειρήματα.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, chief digital officer του Δήμου Αθηναίων, υπογράμμισε τη σημασία της ουσιαστικής αξιοποίησης της τεχνολογίας για την επιτυχία εγχειρημάτων αναβίωσης τόπων, με σεβασμό στη διατήρηση των παραδοσιακών χαρακτηριστικών των εκάστοτε περιοχών.

Μείζονος σημασίας δωρεές
του Ιδρύματος στη Λακωνία
Προς το τέλος των «ΔΙΑΛΟΓΩΝ», ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε πως, με αφορμή το έργο της «Αναβίωσης της Βαμβακούς», το ΙΣΝ διερευνά εκ νέου τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Δρακόπουλος μίλησε για την πρόθεση του ΙΣΝ να προχωρήσει σε δωρεές για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο “Renzo Piano Building Workshop”, καθώς και για την ανέγερση και τον εξοπλισμό Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, σε συνεργασία με τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο. Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε, ακόμη, σε συζητήσεις του ΙΣΝ με τους αρμόδιους φορείς, αναφορικά με το ενδεχόμενο να στηρίξει το ΙΣΝ, το υπάρχον αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης, ώστε αυτό να «παραμείνει ένα πραγματικό διαμάντι», καθώς και στην υπό υλοποίηση δωρεά του Ιδρύματος για τη δημιουργία Μουσείου Ψηφιδωτών στη Σπάρτη, που αποτελεί πρωτοβουλία του πρώην υπουργού κ. Ιωάννα Βαρβιτσιώτη.

Τη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού συντόνισε η δημοσιογράφος, εκτελεστική διευθύντρια των «ΔΙΑΛΟΓΩΝ» και διευθύνουσα σύμβουλος του iMEdD, Άννα - Κύνθια Μπουσδούκου.

Η βραδιά συνεχίστηκε με συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με αποσπάσματα από οπερέτες, με θέμα την «Επιστροφή στις Ρίζες» και ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι στην Κάτω Βρύση Βαμβακούς.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [(ΙΣΝ) (www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2.7 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.500 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο.

Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. Μέσα από τη μηνιαία σειρά εκδηλώσεων ΔΙΑΛΟΓΟΙ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιδιώκει να παρουσιάζει ανθρώπους που με το έργο, τη δράση, το λόγο τους εμπνέουν, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό χώρο, ενδεχομένως και χώρα, ο καθένας.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το έργο του ΙΣΝ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Δείτε το video

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα