Υποδειγματική η κατάσβεση της φωτιάς στη Ν. Μαραθέα Γυθείου (ΦΩΤΟ)

Προκλήθηκε από αγροτικές εργασίες - Το «ευχαριστώ» του διοικητή της ΠΥ Γυθείου Κ. Γραφάκου

Πέμπτη, 18 Ιούλιος 2019 14:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υποδειγματική η κατάσβεση της φωτιάς στη Ν. Μαραθέα Γυθείου (ΦΩΤΟ)

Χάρη στις εντατικές προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων κατασβέστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας 15/7 στη Νέα Μαραθέα Γυθείου. Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Επιπυραγό Κωνσταντίνο Γραφάκο (φωτο), η φωτιά οφείλεται σε σπινθήρα που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών με αγροτικό ελκυστήρα (τρακτέρ) και καταστροφέα και -στην έναρξή της- έκαιγε πυκνή δασική έκταση με πουρνάρια, ασφαλαχθούς και ξηρά χόρτα.

Σε δήλωσή του μέσω ανάρτησης στο διαδίκτυο, ο κ. Γραφάκος επισημαίνει: «Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου ήταν ακαριαία, ώστε στον τόπο του συμβάντος να φτάσουν μέσα σε πολύ λίγα λεπτά, πέντε πυροσβεστικά οχήματα με δέκα  πυροσβέστες. Η κατάσβεση λόγω της μορφολογίας του εδάφους και της πυκνής δασικής βλάστησης ήταν εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη.

Στη συνέχεια, η Υπηρεσία μας ενισχύθηκε με πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό της Μυρτιάς, από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Σπάρτης, Αρεόπολης, Μολάων, Μελιγαλά, Τρίπολης και Μεγαλόπολης, καθώς και από ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.   Στον ελάχιστο χρόνο των τριών ωρών, στην πυρκαγιά δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο και μέσα στην ίδια ημέρα οι πυροσβέστες είχαν φέρει την κατάσταση υπό έλεγχο. Με το πέρας των 24 ωρών, ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, έδωσα την λήξη της πυρκαγιάς με μοναδικό κόστος την καμένη έκταση των 15 περίπου στρεμμάτων, χωρίς να κινδυνεύσουν οι κατοικίες που βρίσκονταν μερικά μέτρα μακριά από την πυρκαγιά και χωρίς φυσικά να κινδυνεύσουν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές πολιτών και πυροσβεστών. Για την κατάληξη αυτή κάποιοι έπραξαν το καθήκον τους και κάποιοι το κάτι παραπάνω!»

67273867 2258253240876927 4773023935165890560 nΤέλος, ο Επιπυραγός Κ. Γραφάκος απευθύνει τις ευχαριστίες τους σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ομαλή διαδικασία κατάσβεσης της φωτιάς: «Ως Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου και ως υπεύθυνος για την προστασία του τόπου αυτού εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πολιτική και φυσική μου ηγερία που με την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, το αμείωτο ενδιαφέρον τους από την πρώτη στιγμή και την διαρκή υποστήριξη με βοήθησαν από την αρχή έως την κατάσβεση.

Το ευχαριστώ, φυσικά, αφορά την επιχειρησιακή προϊστάμενη διοίκησή μου, αυτή της Λακωνίας και την Περιφέρειας Πελοποννήσου όπου με την φυσική τους παρουσία κατά την διάρκεια εξέλιξης της πυρκαγιάς συνέδραμαν τα μέγιστα! Ως μάχιμος πυροσβέστης επί 23 και πλέον χρόνια γνωρίζω πολύ καλά ότι η πυρκαγιά δεν σβήνει μόνο με ηγεσίες και αξιωματικούς.

Συγχαίρω από βάθους καρδίας, ευχαριστώ και επαινώ:
- Όλο το πυροσβεστικό προσωπικό που έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.
- Τους πυροσβέστες, επαγγελματίες και εθελοντές, όλων των βαθμών και βαθμίδων από κάθε υπηρεσία που ήρθαν στη Νέα Μαραθέα για συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Τους εξαιρετικούς, με την μοναδική επαγγελματική κατάρτιση και ευσυνειδησία πυροσβέστες της Π.Υ. Γυθείου και του Εθ. Π. Σ. Μυρτιάς. Ειδικά και ξεχωριστά όσους έφθασαν στο συμβάν οικειοθελώς και αυτοβούλως, για να συνδράμουν στο έργο των συναδέλφων τους!
- Τον χειριστή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου.
- Την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και τον Δήμο Ανατολικής Μάνης για το ενδιαφέρον και τις δυνάμεις υποστήριξης.
- Τους εθελοντές κατοίκους της περιοχής που με τα ιδιωτικά τους μέσα και μηχανήματα συνέδραμαν στο άριστο αυτό αποτέλεσμα.

Συγχαίρω από βάθους καρδίας, ευχαριστώ και επαινώ:
- διότι, από μία πυρκαγιά που εξελίσσεται οι καταστροφικές συνέπειες δεν είναι δυνατόν να υπολογισθούν,
- διότι, η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται στην αρχή της και με την συνδρομή όλων,
- διότι, η πυροσβεστική οικογένεια είναι δεμένη και δρα ομαδικά,
- διότι τα εύσημα υπάρχουν για να δίνονται με αξιοκρατία!»

Φωτο: githio-click.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα