Δέκα Γαλάζιες Σημαίες φέτος στη Λακωνία (ΦΩΤΟ)

Μία βραβευμένη παραλία περισσότερη συγκριτικά με πέρυσι - Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα σε βραβευμένες ακτές

Τετάρτη, 15 Μάιος 2019 14:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δέκα Γαλάζιες Σημαίες φέτος στη Λακωνία (ΦΩΤΟ)

Τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες κατέχει η Ελλάδα σε «Γαλάζιες» παραλίες, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας. Με 515 βραβευμένες ακτές, η χώρα μας κατέχει το 12% των συνολικών βραβεύσεων, ενώ πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 92 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έλαβε χώρα στην Ακτή Βουλιαγμένης, την Τρίτη 14/5 παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.   Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα σκάφη αειφόρου τουρισμού στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που έκλεισε το 2016, 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Επανέκτησε μία σημαία
η Λακωνία
Αυξήθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες στη Λακωνία, καθώς φέτος βραβεύτηκαν δέκα παραλίες, έναντι εννέα το 2018, αλλά και 12 το 2017.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Μονεμβασίας διατηρεί και τις επτά Γαλάζιες Σημαίες του, ενώ «εκτός» έμεινε φέτος ο Δήμος Ελαφονήσου με την παραλία του Σίμου – Σαρακίνικο. Στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, Γαλάζια Σημαία δεν κατάφερε να πάρει η ακτή Βαθύ- Belle Helene, ενώ αντίθετα στις βραβευμένες παραλίες προστέθηκαν: Γύθειο 2/Σελινίτσα, Μαυροβούνι 2 και Σκουτάρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Λακωνία παραμένει πρωταθλήτρια στην Πελοπόννησο, καθώς εξακολουθεί να διαθέτει περισσότερες Γαλάζιες σημαίες συγκριτικά με τους άλλους νομούς. Ειδικότερα, στην Κορινθία απονεμήθηκαν έξι σημαίες, στη Μεσσηνία έξι, στην Αρκαδία τέσσερις και στην Αργολίδα πέντε.

Συγκεκριμένα οι βραβευμένες παραλίες της Λακωνίας είναι οι εξής:

Δήμος Μονεμβασιάς
Αρχάγγελος
Μεγάλη Άμμος/Κυπαρίσσι
Μονεμβασιά
Νεάπολη
Πλύτρα-Παχιάμμος
Πορί
Τηγάνια

Δήμος Ανατολικής Μάνης
Γύθειο 2/Σελινίτσα
Μαυροβούνι
Σκουτάρι


Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τις δέκα βραβευθείσες ακτές της Λακωνίας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα