«Όμοιοι Μάνης» και βουλευτές πιέζουν για Νοσηλευτική

Η στήριξη του Ινστιτούτου και οι παρεμβάσεις Δαβάκη-Γρηγοράκου

Παρασκευή, 19 Απρίλιος 2019 13:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Όμοιοι Μάνης» και βουλευτές πιέζουν για Νοσηλευτική

Τη στήριξή του στους φορείς της Λακωνίας που ζητούν την παραμονή του Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σπάρτη διατρανώνει το Ινστιτούτο για την προβολή και την ανάπτυξη της Μάνης «Όμοιοι της Μάνης».

Σε επιστολή του προς τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας αναφέρει τα εξής:

«Οι “ΟΜΟΙΟΙ της ΜΑΝΗΣ” στην πλειονότητα τους μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής και ιατροί συμπαραστέκονται στις προσπάθειες των θεσμικών φορέων της Λακωνίας για την παραμονή του Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σπάρτη και την ταυτόχρονη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο της Σπάρτης.

Η έμμεση παραδοχή του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργική ανεπάρκεια του νοσοκομείου της Σπάρτης λόγω των ελλείψεων σε υποδομές και υγειονομικού προσωπικού σε καμία περίπτωση δε δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής, αλλά αποδεικνύει την απόφαση της κυβέρνησης να συρρικνώσει τις υποδομές ανώτατης παιδείας και υγείας στην Λακωνία (επιστολή Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας).

Προτρέπουμε στον Υπουργό να αναθεωρήσει την άποψή του και να κινηθεί στην κατεύθυνση της βελτίωσης των εκπαιδευτικών υποδομών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου στην περιοχή της Λακωνίας».

Δαβάκης προς πρύτανη:
«Γιατί ζητάτε να φύγει η Νοσηλευτική από τη Σπάρτη;»
Να τεκμηριώσει με απτά στοιχεία τους λόγους για τους οποίους οι αρχές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επιθυμούν τη μεταφορά της Νοσηλευτικής Σπάρτης στην Τρίπολη ζήτησε από τον πρύτανη του ιδρύματος, κ. Κάτση, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Αρχικά, ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι «η Σπάρτη είναι η μοναδική πόλη στην οποία το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διαθέτει τρία ιδιόκτητα ακίνητα» και ζήτησε να πληροφορηθεί τον ακριβή αριθμό κτηρίων που το Πανεπιστήμιο έχει στην κυριότητά του στην Τρίπολη, καθώς και το κόστος της μετακίνησης και λειτουργίας της Νοσηλευτικής εκεί.

Στη συνέχεια, ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τον κ. πρύτανη να αναπτύξει τα επιχειρήματα και να παρουσιάσει τα τεκμήρια πάνω στα οποία βασίζεται ο ισχυρισμός ότι μοναδική λύση για τη βελτίωση της κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών είναι η μεταφορά της σχολής στην Τρίπολη, καθώς και να σχολιάσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης που το Τμήμα ολοκλήρωσε το Δεκέμβριο του 2013.

Τέλος, ο κ. Δαβάκης σημείωσε ότι «η Νοσηλευτική είναι ένα βιώσιμο Τμήμα, το οποίο έχει τύχει ευρύτατης στήριξης και το οποίο έχει προσελκύσει ικανότατους καθηγητές και ερευνητές, με αποτέλεσμα η απόφαση της μετακίνησής του να είναι απαράδεκτη».

Στην απάντησή του ο κ. πρύτανης συμφώνησε ότι όσον αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις οι συνθήκες στη Σπάρτη είναι εξαιρετικές. Σημείωσε, όμως, ότι «το πρόβλημα είναι ακαδημαϊκό», υπογραμμίζοντας το ζήτημα της συμμόρφωσης της κλινικής εκπαίδευσης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ο κ. Δαβάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Άκουσα με προσοχή τις απαντήσεις του κ. πρύτανη στα ερωτήματά μου, οι οποίες δυστυχώς δεν περιείχαν κανένα καινούργιο στοιχείο για το θέμα.

Παραμένω πεπεισμένος ότι η απομάκρυνση της Νοσηλευτικής από τη Σπάρτη είναι μία ακραία και βεβιασμένη λύση με πρόσχημα την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών γεγονός που προσβάλλει τον ιατρικό κόσμο της Λακωνίας και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Σπάρτης.

Αποδεικνύεται έτσι η πλήρης εναρμόνιση των ακαδημαϊκών αρχών με τις υπουργικές αποφάσεις, αγνοώντας έτσι τις εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, αλλά και την πρόθεση του Ιδρύματος Νιάρχου για την ισχυρή οικονομική ενίσχυση και βελτίωση των δομών του Νοσοκομείου της Σπάρτης.

Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες μέρες…»

Υπόμνημα Γρηγοράκου
σε Γαβρόγλου
Εξάλλου, υπόμνημα στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου παρέδωσε ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού, του γενικού γραμματέα του υπουργείου και  θεσμικών φορέων του νομού Λακωνίας.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η μετακίνηση του Τμήματος της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τη Σπάρτη στην Τρίπολη, όπως προωθείται μέσα από το νομοσχέδιο για την Παιδεία που κατατέθηκε στη Βουλή.  

Σε δήλωσή του ο κ. Γρηγοράκος τονίζει τα εξής: «Ο υπουργός Παιδείας, όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τους πειραματισμούς και τους αυτοσχεδιασμούς του στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας αλλά αμετακίνητος στη θέση και στις αποφάσεις του για την απομάκρυνση του Τμήματος της Νοσηλευτικής από τη Σπάρτη, συντάχθηκε με τις δυνάμεις της συντήρησης, του λαϊκισμού και της ιδιοτέλειας, χωρίς να λάβει υπόψη του την αγωνία των φορέων της Λακωνίας και των Λακώνων πολιτών.

Με την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να σπρώχνει περαιτέρω την εκπαίδευση στον εκφυλισμό και στο τέλμα».

Το υπόμνημα
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά στην Τρίπολη του Τμήματος Νοσηλευτικής που εδρεύει στη Σπάρτη, θεωρώ ότι είναι μια κατ’ εξοχήν απαίδευτη ενέργεια.
Στερείται στοιχειωδών κριτηρίων και χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαλόγου, αφού καταργήσατε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, δεν συγκαλέσατε την Επιτροπή Διαλόγου και δε λάβατε υπόψη τις απόψεις αρμόδιων θεσμικών φορέων σε εθνικό, τοπικό ή πανεπιστημιακό επίπεδο.

Πολύ φοβάμαι ότι όλα τα παραπάνω υπαγορεύονται από προσωπικές, κομματικές, συντεχνιακές και πολιτικές επιδιώξεις αλλά και από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που αναλάβατε.

Αυτοί που εμπνεύστηκαν το σχέδιο νόμου είτε βρίσκονται εκτός ζώσας πραγματικότητας είτε επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν κάποιες ανομολόγητες σκοπιμότητες.

Πιστεύω ότι αυθαιρετούν και αδιαφορούν για την ποιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών και δείχνουν έλλειψη σεβασμού τόσο στους γονείς όσο και στους πολίτες της Λακωνίας. Κι αυτό γιατί παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η παρουσία του Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σπάρτη είναι συνδεδεμένη με την τοπική οικονομία, με την εκπαιδευτική αρτιότητα και ιδιαίτερα με τις δομές υγείας του Νομού Λακωνίας.

Ως εκ τούτου, η παραμονή του Τμήματος στη Σπάρτη είναι αυτονόητη, επιβεβλημένη και αναγκαία, γιατί συνδέεται κυρίως με τη διασφάλιση της επιστημονικής του υπόστασης και των υποδομών.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, λοιπόν, να δείτε με προσοχή τη συγκεκριμένη πρόταση που καταθέτω, εκτιμώντας ότι θα πράξετε τα δέοντα.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής, όχι μόνο πρέπει να παραμείνει στη Σπάρτη αλλά είναι ανάγκη να ενισχυθεί με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια από τη μεταφορά των Τμημάτων Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Οδοντοτεχνίας, Επιστήμης Διατροφής - Διαιτολογίας και Δημόσιας Υγείας στον ζωτικό τους χώρο, εφόσον μπορούν να ενταχθούν στη Σχολή Επιστημών Υγείας που θα εδρεύει στη Σπάρτη.

Ο διαμελισμός των Τμημάτων κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την επιστημονική τους αναβάθμιση. Αντίθετα, εκτιμώ ότι την αντιστρατεύεται.

Αντιλαμβάνεσθε, ότι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση επιτάσσουν έναν ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχεδιασμό, που δεν θα υπαγορεύεται από τοπικισμούς και συντεχνιακά και πολιτικά συμφέροντα.

Η ελληνική εκπαίδευση έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τους πειραματισμούς, τους αυτοσχεδιασμούς και τις κοντόφθαλμες πολιτικές των τελευταίων χρόνων.

Με εκτίμηση,
Λεωνίδας Γρηγοράκος»


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα