Κανένας κίνδυνος από τον θηλασμό αν η μητέρα νοσεί με Covid-19

Εξουδετερωτικά αντισώματα στο μητρικό γάλα

Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2022 11:06 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κανένας κίνδυνος από τον θηλασμό αν η μητέρα νοσεί με Covid-19

Απόλυτα θετικός σε ότι αφορά στην ανυπαρξία  κινδύνου για το βρέφος που θηλάζει αν η μητέρα του νοσεί από Covid-19 είναι ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως   «Ο θηλασμός αντίθετα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους». 

Ο μητρικός θηλασμός δεν πρέπει να σταματά στη διάρκεια που η μητέρα ενδεχόμενα νοσεί από κορωνοϊό, σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί και που δείχνουν πως η μητέρα που νοσεί διαθέτει αντισώματα ακόμα και μετά από παρέλευση αρκετών εβδομάδων, παρέχοντάς τα μέσω του θηλασμού στο παιδί της, το οποίο πρακτικά «θωρακίζεται» έναντι της νόσου.

«Η παθητική ανοσία όπως λέγεται, δηλαδή η χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων στο βρέφος, ενισχύεται και από την παράλληλη ενεργητική ανοσία δηλαδή την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους ώστε αυτό να παράξει τα αντισώματα που θα το θωρακίσουν ακόμα περισσότερο» υπογραμμίζει ο κ. Σκαρτάδος. 

Σύμφωνα επίσης με μελέτες ο ιός δεν μεταφέρεται από τη μητέρα, με τα περιστατικά μόλυνσης βρέφους ενδεχόμενα να συμβούν μετά τον τοκετό, για άλλους λόγους και όχι από τον θηλασμό, δεδομένου ότι δεν έχει εντοπιστεί ιικό φορτίο στο μητρικό γάλα, αλλά ούτε στο αμνιακό υγρό.

Ο κ. Σκαρτάδος επισημαίνει παράλληλα τη σημασία του εμβολιασμού για τις εγκύους, συμπληρώνοντας πως «Το εμβόλιο είναι ασφαλές σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης και συστήνεται σε κάθε εγκυμονούσα χωρίς αυτή να πρέπει να φοβάται για παρενέργειες τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο, ενώ δεν υπάρχουν κίνδυνοι ούτε ακόμα και για εκείνες τις γυναίκες που βρίσκονται σε φάση εξωσωματικής γονιμοποίησης».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti