Περί του τι σημαίνει δημοκρατία

Τρίτη, 24 Μάιος 2022 14:37 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο τίτλος του εν λόγω κειμένου θα μπορούσε να είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «περί δημοκρατίας», «τι είναι η δημοκρατία», «ποια είναι τα αγαθά της δημοκρατίας» και πάει λέγοντας.

 Άραγε το σημερινό μοντέλο του καπιταλισμού και της σημερινής ελεύθερης αγοράς είναι δημοκρατία; Το σημερινό μοντέλο της αστικής και φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι δημοκρατία;

Το σημερινό μοντέλο της νεοφιλελεύθερης κοινωνίας είναι δημοκρατία; Όσα αφήνει πίσω η κρίση και ο διχασμός σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να διαπαιδαγωγούνται οι λαοί, τόσο περισσότερο θα βρισκόμαστε στάσιμοι βαδίζοντας σε αργούς ρυθμούς, για τον στόχο που πρέπει να είναι η
συγκρότηση και η θεμελίωση ενός πιο δίκαιου κόσμου.

Όλα τα ανωτέρω τα συναντάμε παντού, στη χώρα μας, στην περιφέρειά μας, στο νομό μας, στην πόλη μας, στους φίλους μας.
Και η απάντηση απέναντι στην εξαθλίωση των μαζών, την άρνηση και τους φανατισμούς, θα πρέπει να δοθεί μέσα από τις δημοκρατικές αξίες της δικαιοσύνης και της απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.

Γιατί ως χώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, που να στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη και δη στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, μακριά από το ρουσφέτι και το μπαχτσίσι. Μπορούμε να κατακτήσουμε την πραγματική ελευθερία στη δημοκρατία που να μην οδηγεί στην αυθάδεια.
Και τέλος, μπορούμε να μετατρέψουμε την αγανάκτηση σε θετική δράση και την αμφισβήτηση σε δημιουργία.

Θάνος Ορφανός

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti