Η μοναξιά του Ερντογάν μετά τις απειλές προς όλους

Παρασκευή, 28 Ιανουάριος 2022 15:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια γιγαντώθηκαν. Αυτό συνέβη διότι ο Ερντογάν θέλησε να αποπροσανατολίσει τους πολίτες βλέποντας στις δημοσκοπήσεις ότι χάνει. Στράφηκε δε στον ακραίο εθνικισμό γιατί αναγκάστηκε να συνεργαστεί με τη σκληρή ακροδεξιά, που του επέβαλε αυτή τη ρητορική.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε λεκτικά σε όλους και στο τέλος έχασε παντού. Όπως εξηγεί ο αναλυτής Έντι Ζεμενίδης, η Τουρκία προκάλεσε, μη θέλοντας να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες της Ανατολικής Μεσογείου αλλά να κυριαρχήσει σε αυτές. Στόχος της Άγκυρας δεν ήταν η συνεργασία με τους γείτονες της, αλλά η περιφερειακή πρωτοκαθεδρία, αν όχι η ηγεμονία. 

Η συμπεριφορά της Τουρκίας, όμως, οδήγησε στη δημιουργία ενός ισχυρού συνασπισμού που περιλαμβάνει όχι μόνο την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο, ενώ έχει την υποστήριξη της Γαλλίας και άλλων. 

Τώρα το πρόβλημα για την Άγκυρα είναι ότι αυτός ο συνασπισμός διαθέτει πλέον πολύ μεγαλύτερο συνολικό πληθυσμό, πιο δυναμικές και καινοτόμες οικονομίες, ικανότατους στρατούς και πολύ μεγαλύτερη διπλωματική επιρροή. Με λίγα λόγια, η Τουρκία είναι πια σε αδύναμη θέση.

Ο Ερντογάν επιχειρεί τον τελευταίο καιρό να διορθώσει τα δικά του λάθη. Αφήνοντας εκτός την Ελλάδα και την Κύπρο, προσπαθεί να συνεννοηθεί με όλους τους υπόλοιπους. Δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα το ιδιαίτερο. Πρώτον, γιατί είναι αναξιόπιστος, δεύτερον, γιατί είναι πια σε θέση αδυναμίας και τρίτον, γιατί όλοι οι υπόλοιποι έχουν προσαρμοστεί απέναντί του με διπλωματία ολκής, συμμαχίες και εξοπλισμούς (όπως η Ελλάδα).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti