Πρέπει να ξεκινήσει ο πόλεμος κατά των fake news

Παρασκευή, 19 Νοέμβριος 2021 11:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Χθες μόλις έγραφα ότι επιτέλους το κράτος θα πρέπει «να κυνηγήσει του Σώρρες όλης της χώρας». Δεν είναι δυνατόν φοβερά σε έκταση ψεύδη να αποκτούν οπαδούς και στο τέλος να φτάνουμε σε νεκρούς. Η πρώτη σύλληψη έγινε και αφορά δικηγόρο. Με βάση τα συνημμένα ηλεκτρονικά αρχεία, ο συλληφθείς εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κορωνοϊος, ότι οι διασωληνώσεις των ασθενών γίνονται χωρίς λόγο και ότι τα εμβόλια έχουν παρενέργειες. 

Πως αντιμετώπισε την σύλληψη του; Πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση μηνύοντας - όπως είπε - τον εισαγγελέα που του άσκησε την δίωξη ενώ ουκ ολίγοι βγήκαν να τον υπερασπιστούν. Ο ίδιος, άρχισε να επαναλαμβάνει τις επικίνδυνες αρλούμπες του. 

Το ποινικό μέρος λοιπόν δεν θα συνετίζει ακριβώς τους ψεκασμένους. Υπάρχει κάτι καλύτερο και λέγεται αστική αξίωση. Το κράτος μπορεί να απαιτήσει μεγάλες οικονομικές αποζημιώσεις από τέτοιους ψεύτες διότι πείθοντας ανυποψίαστους, στο τέλος τους στέλνουν στις ΜΕΘ και εκεί το κράτος πληρώνει. Πιστέψτε με, όταν του επιδικαστούν τόσα χρήματα που θα χάνει και το σπίτι του με έναν μαγικό τρόπο θα λογικευτεί.

Ωστόσο, τα fake news δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και δεν αφορούν μόνο την πανδημία.   Στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ στήθηκε από μια εταιρεία ένα εκτεταμένο δίκτυο ιστοσελίδων που πλάσαρε ΤΑ ΙΔΙΑ ψεύδη που τελικά έδωσαν τη νίκη στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα; Ότι θα πρέπει να υπάρξουν βαρύτατες κυρώσεις για κάθε είδους ψεύδος που διακινείται. Και όσο μεγαλύτερη είναι πηγή, τόσο μεγαλύτερη και η ποινή. Τα οργανωμένα fake news απειλούν την Δημοκρατία και την κοινωνία, δεν μπορεί να μείνουμε άλλο θεατές.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti