Παγκόσμια στροφή στην εργασία και... χαρά

Τετάρτη, 20 Οκτώβριος 2021 14:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η εφημερίδα Financial Times μιλάει για το κίνημα της «Μαζικής παραίτησης» αναφερόμενη στις ιστορίες ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις θέσεις εργασίας τους εν μέσω της πανδημίας.
Άνθρωποι απηυδισμένοι από την υπερβολική εργασία ή τις κακές συνθήκες, αποκαρδιωμένοι από την καθημερινή ρουτίνα, αναζητούν μια καλύτερη ζωή μέσα από μια νέα σταδιοδρομία. Γιατί; Γιατί συνειδητοποίησαν ότι αύριο μπορεί να μην... ζουν!

H εφημερίδα αναφέρει με ονόματα συγκεκριμένους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις σίγουρες δουλειές τους για να κάνουν "πιο δημιουργικά πράγματα που να τους αρέσουν",
Ψυχολόγοι αναφέρονται στη νέα τάση επισημαίνοντας πως η πανδημία καλλιέργησε μια αντίδραση του τύπου «μπορώ να ζήσω και χωρίς ασφάλεια, αλλά χρειάζομαι λίγο νόημα στη ζωή μου». Η νέα τάση έχει πολύ περισσότερους οπαδούς μεταξύ των νέων.

Μάλιστα από διεθνείς έρευνες μεταξύ φοιτητών προκύπτει πως είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά των φοιτητών πανεπιστημίων που θέτουν σε προτεραιότητα τα ενδιαφέροντά τους, το πάθος τους και το μεράκι τους, πάνω από το εισόδημα και την επαγγελματική ασφάλεια. Βέβαια εδώ, ψυχολόγοι υπογραμμίζουν πως συνήθως όσοι έχουν αυτή την αντίληψη για τα πράγματα έχουν ήδη μεγάλη οικονομική ασφάλεια, κοινωνικά προνόμια και ανήκουν στις τυχερές κατηγορίες ανθρώπων, που μπορούν να επιλέξουν εκ του ασφαλούς το κέφι τους.

Ωστόσο, ο παραδοσιακός στόχος της σταθερότητας, του σταθερού εισοδήματος και της κοινωνικής θέσης είναι βέβαιο ότι αρχίζει να υποβαθμίζεται στο σύστημα αξιών των νέων και να εκτοπίζεται από τη διάθεση για ενθουσιασμό.

Υπάρχει και ο κορωνοϊός. Οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου φέρουν περίπου 4,65 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ να αποφεύγουν την εργασία φοβούμενα είτε μη μολυνθούν τα ίδια είτε μη μολύνουν κάποιο από τα προσφιλή τους πρόσωπα με κορωνοϊό.

Ένα παράδειγμα είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό. Μεγάλη μερίδα νοσηλευτών και νοσηλευτριών εγκατέλειψαν το επάγγελμα μόλις τους δόθηκε η ευκαιρία, έχοντας ζήσει τον τρόμο της πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti