Καισαριανή

Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2021 17:47 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Επιτρέψτε μου ν’ αντιγράψω χωρίς σχόλια το κεφάλαιο «Ο τοίχος της Καισαριανής βάφεται με αίμα», από το βιβλίο του Αντώνη Αντωνιάδη : «Τα 100 γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα από το 1821 έως σήμερα», απλά για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. 

«Στις 27 Απριλίου του 1944 μια ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ με αρχηγό τον ανθυπολοχαγό πεζικού του Ελληνικού Στρατού Μανώλη Σταθάκη, κοντά στους Μολάους της Λακωνίας, σκότωσε τον υποστράτηγο Φρανς Κρεχ και τρεις άντρες της συνοδείας του και τραυμάτισαν πολλούς άλλους. Την προηγούμενη μέρα, 26 Απριλίου στην Κρήτη, Βρετανοί και Έλληνες απήγαγαν τον υποστράτηγο Χάινριχ Κράιπε.

Αμέσως οι Γερμανικές αρχές έβγαλαν ανακοίνωση ότι θα προβούν σε αντίποινα για το θάνατο του στρατηγού και των αντρών της συνοδείας του, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 30 Απριλίου. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι την 1η Μαΐου θα τουφέκιζαν 200 κομμουνιστές, αλλά και όποιους άντρες θα έβρισκαν τυχαία, στα χωράφια ή έξω από τα χωριά τους οι Γερμανοί που θα μετέβαιναν στους Μολάους.

Πέρα από αυτό έδωσαν και την πληροφορία ότι οι ταγματασφαλίτες της περιοχής ήδη είχαν σκοτώσει «αυτοβούλως» 100 κομμουνιστές, γιατί τους θεώρησαν εγκληματίες. Τη διαταγή για την εκτέλεση των 100 αντιστασιακών έδωσε ο συνταγματάρχης Διονύσιος Παπαδόγκονας, που ήταν αρχηγός του Β΄ Αρχηγείου Χωροφυλακής της Πελοποννήσου και οργανωτής των Ταγμάτων Ασφαλείας, χωρίς να λάβει εντολή από τη Γερμανική διοίκηση. Διέταξε τη θανάτωση των 100 κομμουνιστών λόγω της προσωπικής συμπάθειας που είχε στον υποστράτηγο Κρεχ.   …………..

Το πρωί της πρωτομαγιάς του 1944 από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου ξεκίνησαν δέκα φορτηγά , μεταφέροντας τους 200 μελλοθάνατους στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι μελλοθάνατοι πέταξαν στο δρόμο σημειώματα για τους συγγενείς και τους αγαπημένους τους. Στήθηκαν στον τοίχο ανά 20άδες και τα πτώματα των εκτελεσμένων μετέφεραν στα φορτηγά οι επόμενοι 20 που επρόκειτο να εκτελεστούν, μέχρι που σκοτώθηκαν όλοι.
Χαρακτηριστική του ήθους και της γενναιότητας των αντρών ήταν η στάση που έδειξαν ο Ναπολέων Σουκατζίδης, που ήταν διερμηνέας και ο Αντώνης Βαρθολομαίος, που εκτελούσε χρέη στρατοπεδάρχη των κρατουμένων στο Χαϊδάρι, οι οποίοι εκτελέστηκαν αφού αρνήθηκαν να εκτελεστούν άλλοι στη θέση τους, όπως τους πρότεινε ο Καρλ Φίσερ, διοικητής του στρατοπέδου Χαϊδαρίου.
Παράλληλα οι Γερμανοί σκότωσαν άλλους 25 άντρες στην Αθήνα. Συνολικά ως αντίποινα εκτελέστηκαν τουλάχιστον 325 άντρες, ενώ υπήρξαν κι άλλοι νεκροί στο δρόμο της επιστροφής της 117ης Μεραρχίας από τους Μολάους στη Σπάρτη».

Ας προσθέσω ένα ποίημα που έγραψα προς τιμήν τους.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Οι σφαίρες των ανθρωποτεράτων
δεν σφηνώθηκαν στον τοίχο της Καισαριανής.
Απτόητες εκτελούν ακόμα
με το μανδύα της απαιδευσιάς
στο κακό φορώντας
του καλού τη φορεσιά
με σπορά ξεγνοιασιάς, λήθης κι αδιαφορίας
με χρυσά καρφιά
ακινητοποιούν ελπίδες στον καναπέ
οθονούχες δόσεις προσφέροντας.
Πατούν στο πτώμα της αμφισβήτησης
καθώς κι η αντίσταση
την τελευταία της πνοή αφήνει,
την αέναη πορεία τους συνεχίζουν
στήνοντας φράγμα στην ανατολή.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti