Που οφείλεται η πτώση τζίρου στην αγορά;

Τρίτη, 11 Φεβρουάριος 2020 20:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ολόκληρη η αγορά βιώνει μια πτώση τζίρου από 20% - 30%. Η πτώση δεν έχει λογική αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε μια κανονικότητα, μειώνονται επιτέλους φόροι και εισφορές, οι εξαγωγές αυξάνονται, τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν αρχίσει και μειώνονται κ.ο.κ. Κι όμως. Υπάρχουν τρεις τουλάχιστον αιτίες που εξηγούν αυτή την πτώση:
Ο ΠΡΩΤΟΣ: Δεν διανεμήθηκε φέτος το μέρισμα των Χριστουγέννων (δόθηκαν περίπου 650 εκατ. ευρώ λιγότερα) που τελικά έλειψαν από την αγορά. Πέρυσι δηλαδή υπήρχαν χρήματα να δαπανηθούν φέτος όχι. Ωστόσο, να θυμίσω ότι από φέτος θα δίδεται σταθερά κάθε Χριστούγεννα αυτή η ενίσχυση.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ: Οι 120 δόσεις εξανέμισαν εκατοντάδες εκατομμύρια γιατί - θυμίζω - έπρεπε να καταβληθούν μετρητοίς οι οφειλές του 2019, συν οι τρέχουσες δόσεις ανά μήνα. Για άλλη μια φορά το κράτος πήρε πρώτο χρήματα αφήνοντας την αγορά θεατή.
Ο ΤΡΙΤΟΣ: Η καθημερινή τηλεοπτική κινδυνολογία στα ελληνοτουρκικά. Χιλιάδες Έλληνες ανησυχούν για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία (το δηλώνουν πρώτο πρόβλημα στις δημοσκοπήσεις). Φυλάνε λοιπόν χρήματα σε σεντούκια ενώ τρέχουν στα Σούπερ Μάρκετ και ψωνίζουν... στερεά τροφή για τις πιθανές δύσκολες ώρες. (Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος τέτοιας εμπλοκής αλλά ποιος θα σε πιστέψει;)
Υπάρχουν κι άλλες μικρότερες αιτίες βέβαια που καθήλωσαν την αγορά αλλά αυτές οι τρεις είναι βασικές και τι δείχνουν; Ότι ο Έλληνας είναι ένας λαός ψυχολογίας που μπορεί σε ένα λεπτό να βρεθεί από από το ζενίθ στο ναδίρ. Και ότι τα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν απόλυτη αδυναμία να κάνουν στοιχειωδώς την δουλειά της σωστής περιγραφής μιας κατάστασης.