Παραμυθιών γωνία: Ξεναγώντας τους βαρβάρους

Σάββατο, 11 Ιανουάριος 2020 12:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

“Βαδίζει προς τη βαρβαρότητα μια χώρα που μαραίνονται οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις”.
Γιώργος Σεφέρης

Αγαπητοί βάρβαροι, μετανάστες, λαθρομετανάστες, εισβολείς, ικέτες, επειδή είναι βέβαιο ότι ουδείς σας ξενάγησε στην χώρα που φτάσατε, οφείλετε να ακούσετε δέκα λόγια γι’ αυτήν. Σαν έναν δεκάλογο, που χρήσιμο θα ήταν, να τον έχετε πάντα στη μνήμη.

Εδώ κάποτε ήταν η χώρα του πολιτισμού. Θα μου πείτε ίσως, μια και είστε βάρβαροι, τι είναι πολιτισμός; Κανείς δε θα σας δώσει απάντηση. Ουδείς γνωρίζει.

Εδώ κάποτε γεννήθηκε η δημοκρατία. Μη ρωτήσετε γι’ αυτήν. Ουδείς γνωρίζει.

Εδώ υπήρχαν ήρωες που αγαπούσαν την χώρα. Αυτούς μπορείτε να τους δείτε αγάλματα. Άλλα στοιχεία γι’ αυτούς ουδείς γνωρίζει. Πάνω τους γίνονται και ωραιότατα γκράφιτι.

Εδώ ήταν η χώρα της φιλοξενίας. Τώρα του υποτουρισμού.

Μια φορά κι έναν καιρό εδώ οι άνθρωποι έφτιαχναν ναούς για να υμνήσουν τους θεούς και για την ανάγκη της πίστης. Τώρα, εδώ υπάρχουν πολλοί που δηλώνουν άθεοι και πίστη τους είναι μόνο το χρήμα.

Αγαπητοί βάρβαροι, εδώ δεν είναι ο παράδεισος ή όπως αλλιώς τον λέτε στην γλώσσα σας. Θα μου πείτε υπάρχει ειρήνη. Θα σας απαντούσα ότι υπάρχει κάτι που δε φαίνεται. Ένας πρωτόγνωρος πόλεμος που εξοντώνει ανθρώπους, ιδέες, συναισθήματα, έννοιες και διαλύει οικογένειες. Εδώ μας παίρνουν τα σπίτια μας, τις περιουσίες μας.

Αγαπητοί βάρβαροι, έχουμε κι εμείς τους δικούς μας μετανάστες, ικέτες, εισβολείς, λαθρομετανάστες, που έχουν φύγει για άλλες πιο βάρβαρες χώρες ή τουλάχιστον έτσι κάποτε τις ονομάζαμε. Κάποτε είχαμε και πολιτικούς εξόριστους κι αυτοεξόριστους. Αλλά ας μην ξύνουμε πληγές...

Αγαπητοί βάρβαροι, ξέρετε, τα παιδιά μας δεν μπορούν να ζήσουν εδώ! Φεύγουν. Φεύγουν χρόνια αλλά τώρα τελευταία φεύγουν όχι αυτά που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα αλλά αυτά που αναζητούν τον ήλιο που έδυσε. Τα γράμματα, τις επιστήμες, την έρευνα, τις τέχνες.

Για αυτά τα παιδιά μας δεν κάνουμε ούτε μια διαδήλωση, μια διαμαρτυρία για να επιστρέψουν. Φανταστείτε ούτε μια απεργία πείνας των γονιών τους!

Τότε ίσως να ρωτήσετε γιατί διαδηλώνουμε και διαμαρτυρόμαστε εναντίον σας.

Αγαπητοί βάρβαροι, εδώ είναι η χώρα που ευχόμαστε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Κι εσείς δεν είστε άνθρωποι. Είστε γείτονες!

Εδώ είναι η χώρα που οι πνευματικές αναζητήσεις έχουν τελειώσει. Εδώ οι τέχνες διώκονται και φορολογούνται. Οι άνθρωποι που τις υπηρετούν πεθαίνουν της πείνας.

Εδώ είναι η χώρα που δεν διδάσκεται από τα λάθη της. Η χώρα που δεν διδάσκει.

Η χώρα που ερημώνει, που τα χωριά της καταρρέουν, που υπάρχει υπογεννητικότητα, που επειδή σας ζηλεύουμε που τολμάτε θέλουμε να εξαφανιστείτε από εδώ.

Αγαπητοί βάρβαροι, δεν είστε μια κάποια λύσις, όπως θα έλεγε κάποιος από την Αλεξάνδρεια (όχι Ημαθίας ούτε ημιμαθείας).

Δε σας θέλουμε γιατί μας θυμίζετε τι θα πάθουμε!

Προσοχή, αγαπητοί βάρβαροι. Μην αλλάξετε διατροφικές συνήθειες, μην τρώτε σουβλάκια. Είδατε πώς σκέφτονται αυτοί που τρώνε;

Πάντως, όσοι δεν αφήσετε εδώ τα κόκαλά σας ή στον φιλόξενο βυθό του Αιγαίου, δώστε χαιρετίσματα, εκεί στα ξένα, στα παιδιά μας.

Εμείς τα έχουμε ξεγράψει. Όπως και εκείνα εμάς!

Δημήτρης Αβούρης 
Αφηγητής παραμυθιών - Ποιητής

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος