Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2018 21:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μια φωτογραφία και μια επιγραφή στην αίθουσα του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης αποτέλεσαν την αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο.
Στην αίθουσα του σχολείου η οποία είναι αφιερωμένη στο πρόσωπο αυτό, έγινε η ενημέρωση των γονέων ανάμεσά στους οποίους βρισκόμουν και εγώ.
Με συγκίνηση αντίκρισα την φωτογραφία του Ευαγόρα κρεμασμένη στο τοίχο, ενός εφήβου που η ιστορία του και η θυσία του είμαι σίγουρος ότι θα αγγίξει και τις δικές σας ευαίσθητες χορδές της ψυχής σας.
Κύπριος ήρωας που από παιδί συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση κατά των Άγγλων κυρίαρχων του νησιού όταν στον εορτασμό της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ αναρριχήθηκε στον ιστό όπου βρισκόταν η σημαία της Αγγλίας, στο κολλέγιο της Πάφου, την κατέβασε και την έσκισε.
Η πράξη του αυτή είχε σαν αποτέλεσμα, μαζί με την κράτησή του, το μοναδικό μέρος στην Κύπρο που δεν έγινε ο εορτασμός για την στέψη, να είναι η Πάφος, σημείωση ο Ευαγόρας τότε ήταν μόλις 15 ετών γι 'αυτό και η κράτησή του από τους Εγγλέζους ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
Τώρα είναι η στιγμή που εγώ πρέπει να σας κάνω μια ερώτηση: Σας θυμίζει κάτι η πράξη του νέου αυτού; Μήπως και κάποιος άλλος συμπατριώτης του κατέβασε μια άλλη σημαία και το πλήρωσε με την ζωή του;
Τα χρόνια πέρασαν και ο Ευαγόρας εντάχθηκε στις γραμμές της ΕΟΚΑ, αγωνιστής, μαχητής του ονείρου του, της ουτοπίας του, του εφηβικού νεανικού καθαρού μυαλού του, πηδώντας έξω από την γυάλα της αποστειρωμένης πραγματικότητας της φτωχής ζωής όλων μας, της στερημένης από οράματα και συναισθήματα.
Ένωση με την μητέρα Ελλάδα, αυτό ήταν το όνειρό του, και η ζωή τον αντάμειψε με μια κρεμάλα, με ένα κομμάτι σχοινί στα 17 του χρόνια.
Την ημέρα του θανάτου του, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής του, μέσα στο κελί, παρηγορούσε την μάνα του, και στο σημείωμα που άφησε έγραφε ότι πεθαίνει για την Ελλάδα.
Δέστε μεγαλείο, πάρτε παράδειγμα, γι αυτό η φωτογραφία του βρίσκεται εκεί, όχι για να μας θυμίζει μόνο το πρόσωπο του Ευαγόρα αλλά κυρίως την ψυχή του, για να αποτελεί ένα παράδειγμα κυρίως για τους νέους ανθρώπους οι οποίοι την σημερινή εποχή έχουν διαλέξει άλλα πρότυπα ζωής τα οποία εμείς οι πιο μεγάλοι τους τα παρέχουμε απλόχερα με μια μαεστρία και όρεξη που είναι θαυμαστή.
Πάρτε παράδειγμα της τελευταίες μέρες την εμμονή της τηλεόρασης να δείχνει συνέχεια την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, για την οποία είμαι σίγουρος οτι αν ο Ευαγόρας ζούσε και ήταν παρών το πρώτο πράγμα που θα έκανε, θα ήταν να τρέξει να γλυτώσει τον συνάνθρωπό του όποιος και αν ήταν αυτός, ό,τι και να είχε κάνει, γιατί οι άνθρωποι σαν τον Ευαγόρα μέσα στην ψυχή τους έχουν άλλους κωδικούς από αυτούς που διαθέτουν οι κοινοί θνητοί σαν και μας.
Αυτόν λοιπόν τον έφηβο που εγώ δεν είμαι άξιος να γράφω γι' αυτόν, πως άραγε να τον πώ; παλικάρι, Έλληνα, ήρωα, δεν ξέρω, δεν φτάνει το χέρι μου και το μυαλό μου τόσο ψηλά εκεί όπου κατοικεί αυτός και το σινάφι του εδώ και χρόνια τώρα, είναι κομμάτι δύσκολο να φτάσει κανείς τόσο ψηλά! Αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους που ανήκουν στη κατηγορία των αθανάτων, μα μπορεί -είναι δυνατόν- αναρωτιέμαι να τους τιμάμε, να βάζουμε την φωτογραφία τους ψηλά για να την βλέπουν τα παιδιά μας και από την άλλη πλευρά εμείς οι ίδιοι να την ακυρώνουμε με την συμπεριφορά μας; Τότε τι νόημα έχει η θυσία του ήρωα αφού στην ουσία γινόμαστε ίδιοι με αυτούς που δολοφόνησαν τον Ευαγόρα;
Γι' αυτό τον λόγο μας άφησε την φωτογραφία του σαν διαθήκη κρεμασμένη σε ένα σχολείο της Ελλάδας.
Ευαγόρα μακάρι η φωτογραφία σου να ήταν κρεμασμένη σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, έτσι για να μας θυμίζει πάντα τον τρόπο που σε εκτέλεσαν οι Εγγλέζοι, για να μην ξεχαστεί η θυσία σου ποτέ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα