Το πάρτι των κομματικών δανείων

Πέμπτη, 13 Σεπτέμβριος 2018 19:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η υπόθεση Novartis ήταν τελικά μια επικοινωνιακή φούσκα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι ούτε έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία για τους χιλιάδες γιατρούς που αποδεδειγμένα, με παράνομα bonus "φόρτωναν" το ελληνικό δημόσιο με αχρείαστες αγορές φαρμάκων.
Η Novartis ήταν ένα προσωρινό όχημα για αυτή την κυβέρνηση να κατηγορεί τα άλλα κόμματα για διαφθορά και να αλλάζει την ατζέντα των συζητήσεων εκείνες τις ημέρες που περνούσε μέτρα (όπως τις περικοπές των συντάξεων).
Τώρα χρειάζονται κάτι στην θέση της Novartis και φαίνεται ότι το βρήκαν: Τα δάνεια των κομμάτων. Πενήντα στελέχη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ αλλά και τραπεζών, καλούνται σε απολογία, παρά το γεγονός ότι από το 2013 υπάρχει νόμος που απαλλάσσει τους πάντες για τα δάνεια αυτά.
Η όλη υπόθεση είναι βαθιά υποκριτική. Όλοι γνωρίζουν τις ακριβώς συνέβαινε και μπορώ να το περιγράψω σε λίγες γραμμές:
* Το πελατειακό - κομματικό κράτος τοποθετούσε στην "Αγροτική" και την "Εθνική" πιστούς κομματικούς διοικητές.
* Αρκούσε ένα τηλεφώνημα σε αυτούς από το κόμμα ή από το Μαξίμου για να δώσουν αυθημερόν δάνεια σε εφημερίδες, δημοσιογράφους, επιχειρήσεις και φυσικά στο ίδιο το κόμμα.
* Με τα ταμεία των τραπεζών δικά τους, έκαναν αδιανόητες προσλήψεις στο κόμμα. Μόνο το ΠΑΣΟΚ είχε 300 υπαλλήλους οι περισσότεροι των οποίων περνούσαν μόνο για να πληρωθούν.
Προσέξτε τώρα: Τα δάνεια στα κόμματα είναι το μισό σκάνδαλο. Το άλλο μισό είναι ο πακτωλός δανείων που έδιναν τα κόμματα σε κολλητούς χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, πολλές φορές δε - απίστευτο - με δική τους όχληση!
Γνωρίζω περίπτωση δανείου 4 εκατ. ευρώ που δόθηκε σε ΜΜΕ με ένα τηλεφώνημα (από την Αγροτική) που ήταν: «Δεν έρχεσαι από εδώ; Σου έχουμε βγάλει χρήματα».
Υπάρχει ένοχος για όλα αυτά; Φυσικά, είναι τα φαύλα κόμματα, όταν κυβερνούν, ρωτήστε και την Τράπεζα... Αττικής, κάτι θα ξέρουν εκεί. Όσο για τα στελέχη των τραπεζών τι μπορούσαν να κάνουν όταν όλα γίνονταν με άτυπες εντολές των πρωθυπουργών; Τίποτα. Θα βρεθούν και κατηγορούμενοι με τους πολιτικούς που οργάνωναν το πάρτι να τους... καταγγέλλουν;