Λακωνικόν Ημερολόγιον 2018

Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 19:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πρόκειται για ένα βιβλίο 480 σελίδων που ήρθε να συνεχίσει την παράδοση 20 χρόνων, όπου εκτός από την παρουσίαση του ημερολογιακού έτους, ενημερώνει, συμπληρώνει και εμπλουτίζει τη βιβλιογραφία για τη Μάνη ολόκληρη, δηλ. τη χερσόνησο που εκτείνεται κατά μήκος του Ταϋγέτου, από το Ταίναρο, τα Μπαρδουνοχώρια και τη Βέργα μέχρι τα όρια της Καλαμάτας. Είναι ένας οδηγός περιήγησης, ένα εργαλείο ολόπλευρης ανασκόπησης, ένας εκτενής και πλήρης κατατοπιστικός χάρτης, που συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγνώριση και την προβολή των συνθηκών που συντέλεσαν στη διαμόρφωση των χαρακτήρων, οι οποίοι είχαν έναν ιδιαίτερο ρόλο, πολλές φορές αποφασιστικό και καθοριστικό, στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Πέρα από τη λεπτομερή καταχώριση των αξιοθέατων, των τοπωνυμιών, των μονών, των σπηλαίων, των φαραγγιών, των ορεινών προσπελάσεων και των πεζοπορικών διαδρομών αναδεικνύει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική,φυσιογνωμία και τεχνοτροπία, τα πετρόχτιστα κάστρα και τους επιβλητικούς πύργους, αλλά και το πλήθος των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων, των μνημείων και των οικισμών που αρκετοί έχουν χαρακτηριστεί ως επίσημα διατηρητέοι.
Καταγράφει τις τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια, τα αυστηρά ήθη και τα σκληρά έθιμα που αναπτύχθηκαν και κυριάρχησαν στην άγονη και βραχώδη αυτή περιοχή, την απόλυτη ευπείθεια στην τήρηση των παραδόσεων και την οικογενειακή τιμή, την εξουσία του πατέρα και τη σταθερή προτίμηση στα αγόρια(παιδιά), το σεβασμό στο θάνατο προσφιλών και αγαπημένων προσώπων και τα θρηνητικά μοιρολόγια (πολλές φορές αυτοσχεδιαστικά) που συνόδευαν το νεκρό, αλλά και το υψηλό φρόνημα, το φιλότιμο, το απαράμιλλο θάρρος και τη φιλοπατρία των κατοίκων της, αφού ποτέ δεν έσκυψαν το κεφάλι, δεν υποτάχθηκαν, δεν υποδουλώθηκαν.
Ο πλούτος που απορρέει από την προσεκτική ανάγνωση των σελίδων του, την παρατήρηση των χαρτών και των δεκάδων φωτογραφιών του, παλιότερης αλλά και νεώτερηςαπεικόνισης, είναι τεράστιος, αφού αποκαλύπτει ανάγλυφα και πιστά εκτός από τη μορφολογία της περιοχής, τη δομή, οργάνωση και λειτουργία μιας ξεχωριστής κοινωνίας, την ψυχοσύνθεση της καθαρότητας και της μοναδικής αλήθειας και τη σταθερή νοοτροπία της ισχυρογνωμοσύνης, της ακλόνητης και αδιαπραγμάτευτης αντίληψης και ιδέας των ανθρώπων της, αλλά και την εξέλιξη και την πορεία της από την παλαιολιθική εποχή και την αρχαιότηταως σήμερα.
Πολλά συγχαρητήρια στην ΙΔΙΟΜΟΡΦή που είχε το συντονισμό, την επεξεργασία, την επιμέλεια και την παρουσίαση του βιβλίου, αλλά και σε όλους όσους κατέθεσαν τις γνώσεις και το μεράκι τους και συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της εξαιρετικής και πολύ χρήσιμης αυτής δημιουργίας. Θα είναι σίγουρα καλοτάξιδο γιατί πραγματικά το αξίζει. Ήδη πήρε τη θέση του στη συλλεκτική πια σειρά των ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΩΝ που κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας και επιβεβαιώνει και ενισχύει την άποψη αρκετών βιβλιοπωλών στην Αθήνα, ότι τα καλύτερα βιβλία εκδίδονται στην επαρχία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia