Ο Ευστάθιος Βαλιώτης χρηματοδοτεί το νέο μουσείο Σπάρτης!

30.000.000 ευρώ το κόστος του έργου - Οι ευχαριστίες των «Φίλων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης»

Παρασκευή, 07 Δεκέμβριος 2018 13:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Ευστάθιος Βαλιώτης χρηματοδοτεί το νέο μουσείο Σπάρτης!

Ένας άνθρωπος, μια πόλη, ένα μουσείο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τον μεγάλο Λάκωνα ευεργέτη Ευστάθιο Βαλιώτη, ο οποίος προτίθεται να χρηματοδοτήσει το έργο ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης, που αναμένεται να στοιχίσει -ή ίσως και ξεπεράσει- το ποσό των 30.000.000 ευρώ! Την παραπάνω αποκάλυψη έκανε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, κατά τη σύσκεψη (σσ 30/11/2018) που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Λακωνίας με αφορμή τις ανακατατάξεις στις σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μάλιστα, ο σεβασμιώτατος ζήτησε τη στήριξη και την προσπάθεια όλων των φορέων, ώστε η επένδυση του κ. Βαλιώτη για τη δημιουργία του ΤΕΙ της Σπάρτης (με κόστος 5-6 εκατ. ευρώ) να μην ακυρωθεί, δέκα χρόνια μετά την παράδοση του έργου (Αύγουστος 2008).

Έτσι, εφόσον προχωρήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες (μελέτες, διαγωνισμοί κλπ), η κατασκευή του νέου μουσείου της Σπάρτης -ενός έργου που αποτελεί διακαή πόθο για όλους τους Λάκωνες- θα έχει μπει για τα καλά στις «ράγες», καθώς «εγγυητής» είναι ο Ευστάθιος Βαλιώτης, ο οποίος έχει αποδείξει περίτρανα στο παρελθόν ότι οι υποσχέσεις του έχουν τον χαρακτήρα της ανεξίτηλης υπογραφής. Σε αυτή την περίπτωση, ο Λάκωνας ομογενής θα αναδειχθεί σε κορυφαίο ευεργέτη για τον νομό, καθώς ήδη έχει καταγράψει στο ενεργητικό του: Την ανοικοδόμηση του ΤΕΙ στον Κλαδά και αξιοσημείωτη φιλανθρωπική προσφορά σε ιδρύματα της Μητρόπολης. Παράλλλα, με επενδύσεις όπως το εργοστάσιο επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής ελιάς & ελαιολάδου «Sparta Gourmet» και την επικείμενη  κατασκευή μεγάλης τουριστικής μονάδας στον χώρο του παλαιού «Λακωνίς» προσφέρει θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προχώρησε στη δημοσίευση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μελέτη του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή φακέλων με τις προτάσεις των ενδιαφερομένων αναδόχων είναι η 1η Φεβρουαρίου 2019.

Οι ευχαριστίες του Σωματείου
«Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης»
Με επιστολή του προς τον κ. Ευστάθιο Βαλιώτη, το ΔΣ του Σωματείου «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» εκφράζει την μεγάλη ικανοποίησή του για την πρόθεση του Λάκωνα ευεργέτη να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης.

Στην επιστολή του, το σωματείο εκφράζει την βαθιά του ευγνωμοσύνη και την απόλυτη πεποίθηση ότι «με την πραγματοποίηση του παραπάνω έργου ο κ. Βαλιώτης κατατάσσεται ανάμεσα στους εθνικούς ευεργέτες μιας και η Σπάρτη αποτελεί υπερτοπική και παγκόσμια αξία, η οποία θα καταδειχθεί και  μέσω του νέου Μουσείου, το οποίο θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Πελοποννήσου και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας».

Η επιστολή του σωματείου, που υπογράφει ο πρόεδρος (και πρώην υπουργού) κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, είναι η ακόλουθη:

«Αξιότιμε κ. Βαλιώτη

Με μεγάλη χαρά ακούσαμε από τα πιο αξιόπιστα χείλη, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Κύριο Ευστάθιο, να ανακοινώνει δημόσια την πρόθεσή σας να προβείτε στη χρηματοδότηση του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Το Σωματείο μας ιδρύθηκε πριν 2 χρόνια, ως κοινή συνισταμένη του προβληματισμού και της αγωνίας φορέων και πολιτών της Σπάρτης και της Λακωνίας για την τύχη και την πορεία του έργου, όταν ξαφνικά φάνηκε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε πρόθεση να εγκαταλείψει τη μελέτη λόγω αδυναμίας χρηματοδότησής της.

Μετά από αυτό προσκαλέσαμε σε ενεργοποίηση και ανταποκρίθηκαν 40 και πλέον συλλογικοί φορείς της Σπάρτης και της Λακωνίας και όλοι μαζί στηρίξαμε με σθένος και επιμονή τη διεκδίκηση του Νέου Μουσείου μας, συγκεντρώσαμε μεγάλο αριθμό υπογραφών από τους Σπαρτιάτες και τους φίλους της Σπάρτης, στηρίζοντας όσους θεσμικούς εκπροσώπους μας συντάχθηκαν με αυτήν την προσπάθεια, ώστε να απεμπλακεί το έργο από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να χρηματοδοτηθεί η μελέτη του Μουσείου από το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης και να φθάσουμε σήμερα στην προκήρυξη  του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Πιστεύουμε απόλυτα στην μεγάλη αναπτυξιακή συμβολή αυτού του έργου για τη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή της, και, επίσης πιστεύουμε ότι ο πατριωτισμός των Σπαρτιατών και των Λακώνων θα οδηγήσει τα πράγματα στην τελική θετική τους έκβαση.

Θεωρούμε την πρόθεσή σας να αναλάβετε αυτήν την τόσο μεγάλη προσφορά προς τον τόπο μας μείζονος και εξαιρετικής σημασίας και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε παρόντες, κοντά σας, προκειμένου να συμβάλουμε στην επίσπευση των διαδικασιών και στην ανεμπόδιστη πραγματοποίηση του ονείρου των Σπαρτιατών! Είμαστε βέβαιοι ότι η εμπειρία σας, η επιχειρηματική σας δεινότητα, καθώς και η αγάπη σας για τον τόπο που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο έναν Σπαρτιάτη που μπορεί να αξιολογήσει και να ιεραρχήσει σωστά τις προτεραιότητες της πόλης μας!

Στη συνείδηση της σπαρτιατικής και της λακωνικής κοινωνίας από καιρού αναγνωρίζεσθε ως ένας εξαιρετικός δωρητής, ένας σπουδαίος ευεργέτης με κορυφαία προσφορά σας τη δαπάνη για την ανέγερση του κτιρίου του ΤΕΙ στο Κλαδά, σχετικά με το οποίο πληροφορούμαστε και πάλι την αγωνία και τις ενέργειές σας αυτή την περίοδο που προωθούνται αποφάσεις για τον επανασχεδιασμό  του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο, και η οποία, δυστυχώς εξελίσσεται σε βάρος της Σπάρτης.   

Επιπλέον, και στη συνείδηση της λακωνικής και της ευρύτερης Ομογένειας, στην συνείδηση των θεσμικών εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχετε καταστεί ο εξαιρετικός δωρητής και σπουδαίος ευεργέτης με κορυφαία προσφορά σας (από όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε) τη χρηματική συμβολή σας για την ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ στο Φάρμινγκτέιλ του Λονγκ Αϊλαντ.

Αγαπητέ κύριε Βαλιώτη,

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, πέραν της αναπτυξιακής συμβολής του στο τόπο μας, συνδεδεμένο και συνυφασμένο με αυτό που η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει για την Αρχαία Σπάρτη, θα αποτελέσει ένα σύμβολο πολιτισμού με εθνική αλλά και υπερεθνική διάσταση. Η συνεισφορά σας στην υλοποίηση αυτού του έργου θα σας κατατάξει ανάμεσα στους Εθνικούς Ευεργέτες  της πατρίδας μας, μιας και η Σπάρτη είναι υπερτοπική και εθνική αξία, παγκόσμιο σύμβολο του σεβασμού και της αγάπης προς την πατρίδα, αξία από την οποία προφανώς εμπνέεστε!  

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη στην περιοχή και θα συμβάλει στο να αλλάξει εντελώς το τοπίο της υπανάπτυξης που μας χαρακτηρίζει ως πόλη σήμερα.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης θα προσδώσει νέα δυναμική στον τουρισμό, όχι μόνον σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης θα αποτελέσει αιτία ανακατατάξεων και το έναυσμα για μια διαφορετική θεώρηση της Σπάρτης και θα επιβάλει τις αναγκαίες επενδύσεις στους αρχαιολογικούς μας χώρους που κείτονται αναξιοποίητοι χρόνια τώρα.

Το Σωματείο μας σας ευχαριστεί ολόψυχα για την επιθυμία σας να οδηγήσετε την πόλη έξω από τα σημερινά της αδιέξοδα και θα αποτελούσε μεγάλη χαρά μας να επικοινωνήσουμε δια ζώσης μαζί σας όταν με το καλό ξαναβρεθείτε στη Σπάρτη.

Με μεγάλη εκτίμηση και πατριωτικούς χαιρετισμούς!

Για το ΔΣ του σωματείου
«ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ»

Ο  Πρόεδρος
Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης
Πρώην Υπουργός»


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα