Περού: Απώλεια σχεδόν 5 εκατομμυρίων στρεμμάτων τροπικού δάσους μεταξύ 2001-2016

Mayfair_Club
Πέμπτη, 17 Μάιος 2018 20:46 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Περού: Απώλεια σχεδόν 5 εκατομμυρίων στρεμμάτων τροπικού δάσους μεταξύ 2001-2016

Ο Περουβιανός Αμαζόνιος έχασε σχεδόν πέντε εκατομμύρια στρέμματα τροπικού δάσους από το 2001 έως το 2016, ή περίπου 300.000 στρέμματα ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας.
Η κτηνοτροφία, η παράνομη υλοτομία, η παράνομη εξόρυξη και διακίνηση ναρκωτικών είναι οι κυριότεροι παράγοντες πίσω από την καταστροφική απώλεια, σύμφωνα με δηλώσεις του Σέζαρ Καλμέτ, επικεφαλής του προγράμματος διατήρησης δασών του υπουργείου.
«Αν δεν ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το θέμα, η απώλεια δασών θα μπορούσε να φθάσει έως και το ένα εκατομμύριο στρέμματα ετησίως», προειδοποίησε ο Καλμέτ.
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η αποψίλωση των δασών συνεχίστηκε ασταμάτητα το 2017, με 350.000 στρέμματα δάσους του Αμαζονίου να αφανίζονται από το Περού.
Το Περού είναι μια από τις 17 χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στη Γη, οι οποίες συνολικά αποτελούν το 70% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία του ΟΗΕ, ενώ είναι επίσης η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση του δάσους του Αμαζονίου μετά τη Βραζιλία.
Βρισκόμενο στην ανατολή πλευρά της χώρας, το δάσος του Αμαζονίου αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της επικράτειας του Περού και αποτελεί πολύτιμο πόρο για την απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου, την κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η ομάδα του Καλμέτ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην περιοχή του νότιου Αμαζονίου Μάντρε ντε Ντιός, όπου η χρυσοθηρία είναι ευρέως διαδεδομένη και η αποψίλωση των δασών προχωράει με ταχύ ρυθμό, έχοντας τριπλασιαστεί από το 2001, φτάνοντας τα 42.000 στρέμματα το 2016.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος