Κελεφίνα και ζημιές στο επίκεντρο της συνάντησης Αραχωβίτη-Βαλιώτη

Εγκρίθηκαν οι μελέτες και εντάσσεται σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το έργο του φράγματος - Οι ενέργειες του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης και οι δεσμεύσεις του υπουργού

Παρασκευή, 19 Οκτώβριος 2018 15:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κελεφίνα και ζημιές στο επίκεντρο της συνάντησης Αραχωβίτη-Βαλιώτη

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτη συναντήθηκε την Πέμπτη 18/10 ο δήμαρχος Σπάρτης, Ευ. Βαλιώτης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης. Μαζί  με τον δήμαρχο, στο γραφείο του υπουργού βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Ν. Φλώρος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Στ. Αργυρόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κουμουνδούρος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η δρομολόγηση του έργου του φράγματος της Κελεφίνας. Αμφότεροι συμφώνησαν πως αποτελεί ένα από τα κυριότερα έργα πνοής για την περιοχή.

Ο υπουργός ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Δ. Σπάρτης, ότι οι σχετικές εκπονηθείσες μελέτες έχουν εγκριθεί και είναι υπό ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Παράλληλα έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου, να προχωρήσουν στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών για κατασκευή των  αγωγών που απαιτούνται για την άρδευση  28.000 στρεμμάτων περίπου που είναι ενταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή του φράγματος και  αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα ανεπάρκειας νερού.

Το έργο αφορά στην κατασκευή χωμάτινου φράγματος ύψους 51 μ. επί του ποταμού Κελεφίνας και σκοπός του είναι η δημιουργία ταμιευτήρα αποθήκευσης νερού του ποταμού  το οποίο θα χρησιμεύσει για την άρδευση 28.000 στρεμμάτων περίπου που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα ανεπάρκειας νερού. Το συγκεκριμένο έργο θα είναι λειτουργικό και ωφέλιμο, αφού θα ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα και θα λύσει χρόνια προβλήματα αγροτών, διευκολύνοντας την απρόσκοπτη άρδευση καλλιεργειών  και βελτιώνοντας σημαντικά τη γενικότερη εικόνα της αγροτικής παραγωγής.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε το ζήτημα των ζημιών που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα, που έπληξαν το Σεπτέμβριο το Δήμο Σπάρτης.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαλιώτη ότι ο Δήμος Σπάρτης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεπώς μπορούν να ξεκινήσουν τις προβλεπόμενες -σ’ αυτήν την περίπτωση- διαδικασίες. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στην ΔΕ Πελλάνας -που δεν  επλήγη από χαλαζόπτωση αλλά από την έντονη ανεμοθύελλα- έχει μεταβεί εκτιμητής για την καταγραφή των ζημιών ώστε να προστεθεί και αυτή στις πληγείσες περιοχές.

Αναφορικά με τις 3.000 περίπου αιτήσεις αγροτών προς τον ΕΛΓΑ, σημαντική ήταν η διαβεβαίωσή του πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής ζημιών, ώστε ν’ αποζημιωθούν σύντομα.

Ο κ. Βαλιώτης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αραχωβίτη για τη συνολική παρουσία και στήριξή του προς τον Δήμο Σπάρτης και τους αγρότες, αφού -όπως ανέφερε- «τόσο το έργο φράγματος Κελεφίνας, όσο και η επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατατάσσονται στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Σπάρτης».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος