Στοιχεία της μελέτης για τη μονάδα ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στον Δ. Ευρώτα εκθέτει ο Παναγιωτακάκος (ΦΩΤΟ)

Mayfair_Club
Παρασκευή, 22 Ιούνιος 2018 14:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στοιχεία της μελέτης για τη μονάδα ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στον Δ. Ευρώτα εκθέτει ο Παναγιωτακάκος (ΦΩΤΟ)

Στοιχεία της μελέτης για την κατασκευή μονάδας ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στην περιοχή του Δ. Ευρώτα, στο πλαίσιο της διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, παρουσιάζει ο δημοτικός σύμβουλος Ευρώτα κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος.

Η παρέμβασή του έχει ως εξής:

«3η Υποενότητα Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ Περιφέρειας Πελοποννήσου
Βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής ενότητας Σκάλας του Δήμου Ευρώτα απόστασης 4 χλμ. από τον αστικό ιστό.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία
της μελέτης για την κατασκευή του έργου
(Σημ. αφορά αποκλειστικά την ενημέρωση των πολιτών για την επιλογή του χώρου κατασκευής ΜΕΑ - ΧΥΤΥ)
α) Δεν εμπίπτει σε ζώνες και κριτήρια αποκλεισμού τόσο από την ΚΥΑ 114218/97, όσο και από το ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου.
β) Δεν εμπίπτει σε ζώνες ανάπτυξης και δεν επηρεάζει χωροταξικά την ευρύτερη γειτονία της.
γ) Δεν επηρεάζει τις χρήσεις γης στην άμεση γειτονία του έργου.
δ) Η θέση δεν εμπίπτει ούτε και γειτνιάζει άμεσα με οποιοδήποτε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
  Ο πλησιέστερος αρχαιολογικός χώρος «Ψηφιά» βρίσκεται νοτιοδυτικά της θέσης, σε απόσταση 3,4 χλμ. περίπου (επανοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου με το ΦΕΚ181/ΑΑΠ/2011,έγκριση καθορισμού Α’ ζώνης προστασίας με το ΦΕΚ 134/ΑΑΠ/2012).
ε) Η εξεταζόμενη θέση που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης «Κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών απορροής πόταμων των υδατικών διαμερισμάτων Δυτικής Πελοποννήσου, Βόρειας Πελοποννήσου και Ανατολικής Πελοποννήσου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Οδηγίας 2000/60/ ΕΚ , κατ ’ εφαρμογή του Ν.3199/2003 και του Π. Δ.51/2007», η οποία εγκρίθηκε τον Απρίλιο του2013 από τον Ειδικό Γραμματέα της Ειδικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.
  Βάσει της υδρογεωλογικής διερεύνησης που έχει γίνει εκτιμάται ότι η θέση δεν επηρεάζει τα υπόγεια υδατικά συστήματα.
-Στην εξεταζόμενη περιοχή δεν παρατηρείται παρουσία ενεργού ρήγματος σε απόσταση μικρότερη του 1 χιλιομέτρου, βάσει του Σεισμοτεκτονικού χάρτη του ΙΓΜΕ(1989).
  Με βάση τα στοιχεία της γεωλογικής χαρτογράφησης που πραγματοποιήθηκε στην υπό εξέταση περιοχή και των αντιστοιχών γεωλογικών χαρτών του ΙΓΜΕ διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός γεωλογικού ρήγματος το οποίο διέρχεται πλησίον αλλά εκτός του δυτικού ορίου της θέσης.   Το εν λόγω ρήγμα έχει γενική διεύθυνση ανάπτυξης Β – Ν και θεωρείται ανενεργό.
στ) Η υδρολογική λεκάνη στην οποία βρίσκεται η εξεταζόμενη θέση μπορεί να τροφοδοτήσει(κατείσδυση κατακρημνισμάτων) με πολύ περιορισμένες ποσότητες νερού τις υπόγειες υδροφορίες των καρστικών ασβεστόλιθων της ζώνης Τριπόλεως, οι οποίοι αποτελούν και το γεωλογικό υπόβαθρο της ευρύτερης περιοχής.
  Η κίνηση του υπόγειου νερού στους ασβεστόλιθους συμβαίνει επιλεκτικά (όπως αποδεικνύεται από την παρουσία αποτυχημένων γεωτρήσεων στην υπό εξέταση περιοχή) κυρίως διαμέσου του καρστ και των ρηγμάτων.
  Κατά την κίνησή του το νερό μεταβαίνει σε μεγάλα βάθη και τελικά εκφορτίζεται και εμπλουτίζει τις υδροφορίες στην πεδινή παραθαλάσσια περιοχή της Σκάλας, σε ευθεία απόσταση της τάξης των 8,5 χλμ.

Τι προβλέπει το ΣΔΙΤ για Λακωνία:
  Η 3η Υποενότητα περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας στο σύνολό της. Τα προβλεπόμενη έργα για την πρώτη υποενότητα είναι τα εξής:
- Δημιουργία μιας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ),στην οποία προβλέπεται η επεξεργασία του συνόλου των συμβατικών αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.
  Η προβλεπόμενη ποσότητα που θα επεξεργάζεται αφορά σε 30.000 τόνους/έτος και περιλαμβάνει τις εξής εγκαταστάσεις:
- Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας (ΜΜΕ)
- Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΒΕ)
- Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας Κομπόστ (Ραφιναρία)
- Δημιουργία ενός (1) Ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), στην ίδια θέση με σκοπό την διάθεση των υπολειμμάτων.
- Η συνολική του χωρητικότητα προβλέπεται σε 1.240.000 κυβικά μέτρα περίπου και θα γίνουν οι κατάλληλες διεργασίες για την διαμόρφωση του και κατασκευή του.

ΥΓ: Είναι η προσωπική μου γνώμη, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλύτερες...»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος