Η Σπάρτη τιμά την Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων με εκδηλώσεις

Mayfair_Club

Μήνυμα του δημάρχου Σπάρτης Ευ. Βαλιώτη

Παρασκευή, 18 Μάιος 2018 14:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Σπάρτη τιμά την Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων με εκδηλώσεις

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1919 από τους Τούρκους, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Μαΐου στη Σπάρτη. Ειδικότερα, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις: α. Γενικός σημαιοστολισμός δημοσίων, δημοτικών, ιδιωτικών καταστημάτων, καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και κατοικιών από τις 8 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου της 20ης Μαΐου, β.  φωταγώγηση όλων των δημόσιων και ιδιωτικών καταστημάτων της πόλης από τη δύση του ηλίου της 20ης Μαΐου μέχρι της πρωινές ώρες της επομένης.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Κυριακή 20/5
Ώρα 09:55: Τέλος προσέλευσης των επισήμων στον Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης
Ώρα 10.00: Επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό. Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και θα ακολουθήσει ομιλία από τον φιλόλογο κ. Ιωάννη Κονδυλόπουλο, δ/ντή του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος».
Ώρα 10:30: Τέλος προσέλευσης επισήμων στο κενοτάφιο του Λεωνίδα.
Επιμνημόσυνη δέηση. Προσευχή από την φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης. Κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμή και μνήμη των νεκρών. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Μήνυμα του δημάρχου Σπάρτης
για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Σε μήνυμά του για την Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων, ο δήμαρχος Σπάρτης, κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, αναφέρει τα εξής: «Η 19Η Μαΐου είναι ημέρα υπενθύμισης των γεγονότων της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τα στρατεύματα του Κεμάλ Μουσταφά, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Ο Δήμος Σπάρτης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις και αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους τους Έλληνες του Πόντου, που αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και τα νέα δεδομένα της ζωής τους, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της ποντιακής ψυχής και στάθηκαν όρθιοι κρατώντας άσβεστη την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά, που με περίσσια αγάπη μεταλαμπάδευσαν στις νεότερες γενιές.

Για αιώνες εξάλλου ο Πόντος αποτελούσε, πατρίδα με ιστορία, παραδόσεις, ήθη, έθιμα και θρησκεία και ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αποτελεί για το έθνος μας ημέρα πένθους.

Είναι σημαντικό μία τέτοια ημέρα, να μην ξεχνάμε.

Γιατί η γνώση του παρελθόντος έχει σκοπό και στόχο να προετοιμάσει το μέλλον και συγχρόνως να προστατεύσει τον τόπο μας ώστε να μην μπει ξανά σε νέες θλιβερές περιπέτειες.

Ένα μέλλον που απαιτεί τη σταθερότητα, τη φιλική συμβίωση και την ειρήνη. Κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με τη συνεργασία των λαών.

Τιμούμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην προσπάθειά, που γίνεται για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού από το σύνολο της διεθνούς Κοινότητας».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος