Οι εισπράξεις καταρρέουν άρα... εκλογές;

Τετάρτη, 18 Ιούλιος 2018 20:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν ότι μπορεί να γίνουν εκλογές μέσα στο 2018. Χονδρικά αυτό θα εξαρτηθεί από το αν κοπούν τελικά οι συντάξεις και από το αν θα αφήσουν στον Μητσοτάκη να διαχειριστεί το Μακεδονικό.
Αίφνης, παρουσιάζεται ένας ακόμη λόγος για εκλογές μέσα στο 2018. Τα έσοδα που τα προηγούμενα χρόνια κατέληγαν σε υπερπλεονάσματα, καταρρέουν. Όταν φορολογείς μόνο την αποταμίευση, τότε κάποια στιγμή από έναν άδειο κουμπαρά δεν υπάρχει τίποτε άλλο να εισπράξεις εκτός φυσικά από το να χρεώσεις τον ιδιοκτήτη του με άδικους εικονικούς φόρους και να τον καταστρέψεις καθιστώντας τον "δια βίου οφειλέτη".
Το πλεόνασμα για το πρώτο εξάμηνο λοιπόν φτάνει "μόλις" τα 617 εκατ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.936 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017 .
Είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση των εσόδων, μετά τη λαίλαπα της υπερφορολόγησης έχει αρχίσει να φτάνει στα όρια της, αφού νέος πλούτος δεν παράγεται, ούτε η ανάπτυξη ήρθε.
Με τις τράπεζες να αδυνατούν, πνιγμένες από τα κόκκινα δάνεια, να χρηματοδοτήσουν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, με τις δημόσιες επενδύσεις να συρρικνώνονται συνεχώς για να επιτευχθούνοι στόχοι των πλεονασμάτων και τα έσοδα των άδικων φόρων να μειώνονται εντυπωσιακά, η ανάπτυξη που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, δεν έρχεται και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη: Όλες οι θυσίες έγιναν χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Η Ελλάδα αντί να κινείται ώστε να πάρει πίσω το 25% του ΑΕΠ της που χάθηκε, πορεύεται χωρίς σχέδιο, πάντα βαλτωμένη, πτωχευμένη και ακίνητη. Βαλκανοποιείται χωρίς κανείς να ντρέπεται γι αυτό. Το μόνο σχέδιο που μελετούν είναι πότε θα κάνουν εκλογές. Μπορεί και μέσα στο 2018 λοιπόν, αν δούμε (και) τις κρατικές εισπράξεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα