Ποδόσφαιρο: Ο τεχνίτης χάνει από τον δυνατό

Δευτέρα, 16 Ιούλιος 2018 20:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γιατί το ποδόσφαιρο βρίσκεται στην κορυφή της αθλητικής δραστηριότητας και μάλιστα δεν μπορεί κοινωνικά να συγκριθεί με κανένα άλλο σπορ; Υπάρχει η εξήγηση και είναι σύνθετη. Πρακτικά η εξάπλωση του οφείλεται κυρίως στους Άγγλους ναυτικούς, που λόγω της μεγάλης εμπορικής δραστηριότητας της Βρετανικής αυτοκρατορίας διέδωσαν το ποδόσφαιρο στις Βρετανικές αποικίες και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην πραγματικότητα το ποδόσφαιρο κυριάρχησε κατανικώντας όλα τα άλλα αθλήματα γιατί είναι το μόνο που παίζεται με τα πόδια! Έτσι ακόμα και όταν περπατά μια παρέα πιτσιρικάδων στο δρόμο και βρουν ένα... πορτοκάλι, μπορούν να ξεκινήσουν να "παίζουν" αλλάζοντας πάσες! Κανένα άλλο σπορ δεν προσφέρει αυτή την αμεσότητα.
Επιπλέον ξεκίνησε από τα λαϊκά στρώματα της Αγγλίας. Σκεφθείτε ότι αρχικά η τότε εξουσία το κυνήγησε, θεωρώντας το "μια δραστηριότητα για αγροίκους". Όμως από τότε και μέχρι σήμερα το ποδόσφαιρο το παίζουν οι φτωχοί, οι πλούσιοι έχουν το... γκολφ, το κρίκετ, ή το τένις.
Υπάρχουν κι άλλες αιτίες βέβαια:
- Ένα αμόρφωτο παιδί, από φτωχική γειτονιά, χωρίς κανένα άλλο προσόν μπορεί να γίνει παγκόσμια προσωπικότητα (π.χ. Μαραντόνα) αλλά και ζάμπλουτος.
- Είναι πια μια παγκόσμια μπίζνα όπου ΟΛΟΙ κερδίζουν.
- Η εξουσία το χρησιμοποίησε για να παρασύρει κοινωνίες στις πολιτικές της.
Ας έρθουμε στο σήμερα γιατί η ιστορία του ποδοσφαίρου είναι χιλιάδες ατελείωτων σελίδων. Στη Ρωσία, η Γαλλία πήρε τον δεύτερο τίτλο στην ιστορία της αλλά καταγράφηκε κάτι πρωτοφανές για το άθλημα: Για πρώτη φορά η δύναμη (και η ταχύτητα) κέρδισαν την τεχνική.
Οι μεγάλοι τεχνίτες όπως ο Μέσι, ο Καβάνι, ο Νεϊμάρ και ο Ρονάλντο είδαν από την τηλεόραση την τελική φάση έχοντας ηττηθεί από την δύναμη παικτών - υπεραθλητών, που απλά προλάβαιναν κάθε ενέργειά τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα