Ποιο σχέδιο; Αρκεί το... ώριμο φρούτο

Τετάρτη, 11 Ιούλιος 2018 20:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μια δημοσκόπηση τον Ιούνιο του 2015 από την εταιρεία «Μetron Analysis» δίνει πάνω από 45% στον ΣΥΡΙΖΑ (!), ΝΔ 21,4% και στην τρίτη θέση το Ποτάμι με 7,4%. Το ΠΑΣΟΚ μόλις που επιβίωνε στο 3,5%.
Τρία χρόνια μετά, δηλαδή σήμερα, η ίδια εταιρεία κάνει και πάλι δημοσκόπηση και η σύγκριση είναι αμείλικτη: ΝΔ 36,7%, ΣΥΡΙΖΑ 22,6%, το Ποτάμι δεν υπάρχει, ενώ στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ που έχει κάπως ανακάμψει, με ποσοστό 9,9%.
Μέσα σε τρία χρόνια και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά, χάνει ένα 24%, ποσοστό που δεν πρόκειται φυσικά να το αναπληρώσει ποτέ, ενώ η ΝΔ κινείται στα όρια της αυτοδυναμίας.
Τα παραπάνω τα αναφέρω για να καταδειχθεί μια σπάνια ελληνική ιδιαιτερότητα: Τα ποσοστά των κομμάτων δεν εξαρτώνται από τα προγράμματα τους, το ήθος και την πειθώ τους αλλά από την αποτυχία των... άλλων.
Το πολιτικό σύστημα έχει κατανοήσει ότι η αποτυχία τους αντιπάλου είναι ο ασφαλέστερος δρόμος προς την εξουσία. Δεν χρειάζονται προγράμματα, ρεαλισμός, σχέδια, όλα αυτά είναι μηδενικής αξίας. Το πολύ πολύ, να χρειαστούν πολλά "θα" και εξωπραγματικές υποσχέσεις (ο Σώρρας από τους πολιτικούς έμαθε την αξία της τερατολογίας).
Κι όμως: Οι καιροί είναι οι καταλληλότεροι για να ειπωθούν αλήθειες, να εκπονηθούν σχέδια, να διορθωθούν λάθη, να αντιμετωπιστούν παθογένειες. Κανείς δεν το σκέφτεται έτσι όμως. Η τακτική του ώριμου φρούτου είναι πάντα η καλύτερη στην Ελλάδα. Ξεκούραστα, περιμένεις κάθε φορά να πέσει όποιος κυβερνά μέσα από την βέβαιη ανεπάρκειά του.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα