Σκοπιανό: Και οι δηλώσεις δεσμεύουν

Πέμπτη, 21 Ιούνιος 2018 20:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Υπό την απειλή θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο η Ελλάδα προσέφυγε το 1976 κατά της Τουρκίας στη Χάγη. Εκεί η άλλη πλευρά έδωσε μια δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού που έλεγε ότι "η Ελλάδα επιθυμεί να λύσει τα ελληνοτουρκικά μέσω της διπλωματίας".
Το Δικαστήριο δεν μπήκε καθόλου στην ουσία της υπόθεσης και δυο χρόνια μετά απεφάνθη ότι η Ελλάδα έχει ήδη τοποθετηθεί: Πρέπει να αρχίσει διπλωματικές συζητήσεις.με την Τουρκία και να συμφωνήσει μαζί της για το ποια θέματα πρέπει να συζητηθούν.
Η Ελλάδα θα έπρεπε λοιπόν να συζητήσει και θέματα που θεωρεί ανύπαρκτα, οριστικά λυμένα, ακόμα και θέματα εκτός λογικής που απλώς η Τουρκία θα τα έθετε σε μια συζήτηση εφόλης της ύλης, μόνο και μόνο επειδή ένας πρωθυπουργός της έκανε μια δήλωση της στιγμής.
(Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ξαναπήγαμε στη Χάγη: Το εφόλης της ύλης.Αυτό είναι όμως το διεθνές δίκαιο. Λαμβάνει υπόψιν ακόμα και δηλώσεις).
Τα αναφέρω αυτά για να εξηγήσω ότι το Μακεδονικό έχει τελειώσει με βάση το Διεθνές Δίκαιο και είναι ένα τεράστιο ψέμα ότι μπορεί η συμφωνία στις Πρέσπες να ανατραπεί αν η ελληνική Βουλή την καταψηφίσει όταν αυτή έλθει.
Δεν θα μπορεί γιατί θα έχει οριστικοποιηθεί ένα Status Quo, το οποίο δεν θα έχει "δεθεί" μόνο από την συμφωνία που έχει υπογραφεί πια, αλλά και από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της χώρας.
Για παράδειγμα η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι οι Σκοπιανοί έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι σαν μια δεύτερη υπογεγραμμένη συμφωνία.
Οι δηλώσεις Κοτζιά ότι έχουμε αναγνωρίσει την μακεδονική γλώσσα από το 1977 (άθλιο ψέμα) είναι μια τρίτη υπογεγραμμένη συμφωνία κ.ο.κ. Οι Σκοπιανοί όποτε θέλουν θα μνημονεύουν αυτές τις δηλώσεις σε κάθε διεθνή φορέα.
Επίλογος: Υποστηρίζω με σθένος ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα ποτέ δεν έχει σχέδιο όταν κυβερνά, απλά λεηλατεί το κράτος και τον κοινό πλούτο.
Υποστηρίζω επίσης ότι όλα τα δεινά στην διεθνή σκακιέρα (Κύπρος υπό κατάληψη, Ίμια μη προσβάσιμα, Θράκη με τουρκικές επιρροές και τώρα το Σκοπιανό) περιγράφουν ακριβώς αυτό το διαχρονικά άχρηστο πολιτικά σύστημα που σήμερα έχει πιάσει πάτο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα