Καυτές αλήθειες

Δευτέρα, 12 Μάρτιος 2018 20:51 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Με αφορμή το τελευταίο ξέσπασμα του μητροπολίτη Αιγιαλείας, σκέφτομαι μήπως δεν ζούμε στον εικοστό πρώτο αιώνα, αλλά στον μεσαίωνα και πιο πίσω ακόμα. Ο εν λόγω «άγιος» ζήτησε να παύσει η λειτουργία της ΕΡΤ, επειδή πρόβαλε, ως όφειλε, ένα πολιτιστικό γεγονός, την παρουσίαση της ροκ όπερας Jesus Christ super star, (Ιησούς Χριστός υπέρλαμπρο αστέρι).
Η ταινία με τον ίδιο τίτλο είχε βγει στις οθόνες πριν πολλά χρόνια, και τότε υπήρξαν αντιδράσεις από ομάδες θρησκόληπτων, αλλά να συνεχίζονται και τώρα, και μάλιστα από ανώτερο στέλεχος της εκκλησίας του Χριστού, του κήρυκα της αγάπης, αυτό πάει πολύ. Ξέχασε ο κ. Αμβρόσιος ποιον εκπροσωπεί; Ξέχασε τα λόγια Του; Ας του τα θυμίσουμε λοιπόν:
«Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν», και «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών». Δεν είπε πουθενά ότι διορίζει «αστυνόμους» της θρησκείας Του στη γη, και τιμωρούς όσων παρεκτρέπονται. Ο χριστός δεν φορούσε χρυσοποίκιλτα άμφια, μίτρες, ούτε κρατούσε αδαμαντοστόλιστες ποιμαντορικές ράβδους. Δεν αγωνίστηκε ν’ αποκτήσει περιουσία, ούτε άφησε παρακαταθήκη πουθενά πως η εκκλησία Του θα έχει σεβαστή περιουσία, (ακίνητα, μετοχές τραπεζών, μετρητά κ.α).
Θα πρότεινα στους ιεράρχες μας να παρακολουθήσουν την παράσταση, και μετά ο καθένας να μας πει τη γνώμη του, γιατί πιστεύω πως ο Αιγιαλείας δεν την έχει παρακολουθήσει, απλά την χτυπάει για να έχει την αποκλειστικότητα να ομιλεί αυτός για το Χριστό, αποκλείοντας οποιονδήποτε άλλον. Όσον αφορά εμένα, ούτε κι εγώ την έχω παρακολουθήσει, όμως θεωρώ αδιανόητο να εμποδίζουν με πολλούς τρόπους τον κόσμο να το κάνει, φιμώνοντας την ελευθερία έκφρασης.
Αν ο κ. Αμβρόσιος είχε εντρυφήσει στους λόγους του Χριστού, θα κήρυττε την αγάπη, γιατί μόνο με αυτή ο κόσμος θα έβρισκε ένα νόημα στην ταραγμένη του ζωή. Αυτή λείπει από τον σημερινό άνθρωπο, γι’ αυτό νοιώθει μοναξιά σε κάθε του βήμα. Αντ’ αυτής βλέπουμε τους ιερωμένους να σκίζονται για την πρωτοκαθεδρία, και να γίνονται απρόσιτοι στον κόσμο.
Μανταλώνουν την εκκλησία με νόμους δικούς τους, που απέχουν παρασάγγες από τις διδαχές του ιδρυτή της. Επόμενο είναι ο κόσμος ν’ απομακρύνεται από αυτήν, όχι γιατί δεν πιστεύει, αλλά εξ αιτίας της συμπεριφοράς τους. Αν κάποιο φωτεινό μυαλό τους πάει κόντρα, έχουν μεγάλο οπλοστάσιο να τον αντιμετωπίσουν: Τον αφορισμό, δηλαδή τη βίαιη αποκοπή από το σώμα της εκκλησίας. Το είπε πουθενά ο Χριστός αυτό; Γι’ αυτό σταυρώθηκε, για να έχουν τη δυνατότητα οι σημερινοί αντιπρόσωποί Του ν’ αφορίζουν;
Για την ιστορία θ’ αναφέρω πως η δική μας εκκλησία αφόρισε τον Ροΐδη, (παραλίγο τον Καζαντζάκη), και τον Λασκαράτο. Ο τελευταίος μάλιστα έστειλε τα παπούτσια του στον δεσπότη που τον αφόρισε, να τα αφορίσει κι αυτά, για να μη λιώσουν ποτέ. Πριν από αυτούς, ο πατριάρχης Γρηγόριος ο πέμπτος αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και την επανάσταση του 1821.
Καλό θα ήταν το κείμενο του αφορισμού της επανάστασης να διδάσκεται στα σχολεία, κι όχι να θεωρείται ο κατόπιν απαγχονισθείς από τον σουλτάνο, ήρωας! Είναι κάποιες φορές που η αλήθεια καίει, και κανένας δεν θέλει να την ακούσει, όμως δεν παύει να είναι η αλήθεια, και πρέπει ευθαρσώς να λέγεται.
Αυτά τα λίγα γι’ αυτούς που αυτές τις μέρες θα εκφωνήσουν πανηγυρικούς λόγους, από άμβωνος ή μη, την 25η Μαρτίου. Δυστυχώς, άγιοι με την έννοια που όλοι γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν σήμερα. Ο μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, είναι ίσως η μοναδική εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος